Za verske zajednice 1.023 mlrd. RSD

Za crkve i verske zajednice ove godine je iz budžeta izdvojeno oko 1023 milijarde dinara, nešto više nego prethodne godine, a već naredne taj iznos će biti niži

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

11:30

Default images
Foto: Thinkstock

"Taj okvirni budžet za ovu godinu je uvećan u odnosu na prošlu jer su postojali određeni dugovi vezani za penzisko - invalidsko i zdravstveno osiguranje prema sveštenstvu i verskim službenicima'', rekao je direktor Uprave za saradnju sa crkvama i veskim zajednicama Mileta Radojević.

Planirano je, kaže, da Crkva izmiri sve obaveze po tom osnovu, a dugovi su nagomilani od 2012. godine. Već 2016. godine projekcije budžeta su znatno manje, za čak 30 odsto godišnje.

''Ta sredstva će se smanjivati iz godine u godinu, ali će država nastaviti da izdvaja sredstva za isplatu penzisko - invalidskog i zdravstvenog osiguranja sveštenika i verskih službenika sve dok za to postoji zakonski okvir i bude politika države”, rekao je Radojević.

Inače, verske zajednice u Srbiji pojedinačno od odobrenog budžetskog iznosa dobijaju sredstva srazmerno broju vernika koji joj pripadaju, naveo je on.

Zna se, dodao je, da SPC ima 84,7 odsto pripadnika u narodu, a taj procenat se određuje na osnovu popisa stanovništva.

Rimokatoličkoj crkvi, kao drugoj po veličini u Srbiji, pripada oko pet odsto građana, a Islamskoj zajednici nešto više od tri odsto, iako su, kako kaže, ti podaci diskutabilni, jer se mnogi građani na jugu Srbije, prilikom poslednjeg popisa, nisu izjašnjavali o verskoj pripadnosti.

''Ponašamo se prema zvaničnim podacima i zahtevima verskih zajednica tako da sa te strane nemamo pritužbe o principu raspodele'', ističe Radojević i dodaje da se finansiraju sve potrebe verskih zajednica - od infrastrukturnih projekata do obrazovanja.

Prema njegovim rečima, finasiraju se i aktivnosti vezane za očuvanje verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta kod svih verskih zajednica jer je za državu posebno značajno očuvanje identiteta.

Projekti se prikupljaju na konkursu koji se raspisuju početkom svake godine, a ako ima više zahteva u odnosu na raspoloživa sredstva, u dogovoru sa crkvenim vlastima, određuju se prioriteti.

A da li se sredstva koriste po zakonu, to kontroliše Državna revizorska institucija, a Radojević tvrdi da takvih problema do sada nije bilo.

Poreske obaveze crkava i verskih zajednica nisu u domenu rada vladine Uprave, kaže Radojević i dodaje da ima saznanja i da veruje da Crkva plaća gradske takse i obavezne poreze, osim na imovinu koja čini bogoslužbeni prostor.

''Ne znam sigurno kako se verski objekti tretiraju i lično mislim da se na njih i ne plaća porez i da ga ne bi trebalo ni plaćati'', izričit je Radojević.

Objašnjava da je principijelan stav države da verske zajednice ne plaćaju porez sve dok im ne bude vraćena imovina oduzeta u posleratnom periodu.

Ta imovina je, kaže, značajna i mogla bi da bude dobar oslonac i izvor prihoda crkava i verskih zajednica.

''Kada bude izvršen povraćaj kompletne imovine i država bude imala pravi uvid u stanje, mogućnosti i potrebe funkcionisanja verskih zajednica, u skladu sa mogućnostima i politikom koju odredi država, uvodiće se ili smanjivati određene takse i obaveze vezane za crkve i verske zajednice. Ono što je evidentno je da je država htela da pomogne svim verskim zajednicama da normalno funkcionišu i da u tom smislu država pomaže koliko može'', rekao je Radojević.

Ocenjujući da je religiozni odnos ljudi prema državi i crkvi značajan i za život i rad države, on ističe da se od ukupnog broja građana samo tri odsto njih nije izjasnilo da pripadaju nekoj vrskoj zajednici.

''Birači koji biraju vlast u državi su ujedno i pripadnici crkava i verskih zajednica i ta povezanost kroz biračko telo upućuje na to da saradnja crkve i države treba da bude dobra, značajna i jaka, da bude u interesu jednih i drugih'', zaključio je Radojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: