SZO: Pogrešili smo u vezi sa ebolom

SZO priznala da je nespretno reagovala na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi, a između ostalih kao razloge navodi nekompetentno osoblje i nedostatak informacija.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

19:03

Default images

U internom dokumentu do kojeg je došla agencija Asošiejted pres, SZO je navela da su stručnjaci morali da uvide da tradicionalne metode suzbijanja zaraze neće funkcionisati u regionu s poroznim granicama i propalim sistemima zdravstvene zaštite.

"Skoro svako umešan u reagovanje na epidemiju nije video nešto što je očigledno pred njim", navodi SZO u dokumentu.

Ta agencija UN priznala je i da je njena birokratija problem - šefovi SZO u pojedinim kancelarijama u Africi su tamo na osnovu "politički motivisanih imenovanja" i postavio ih je regionalni direktor za Afriku Luis Sambo, koji ne odgovara šefici SZO u Ženevi Margaret Čen.

Doktor Piter Piot, koji je jedan od ljudi koji su otkrili virus ebole, saglasio se danas da je SZO presporo reagovala uglavnom zbog svojih kancelarija u Africi: "Oni ništa nisu uradili. Te kancelarije zaista nisu kompetentne".

Piot je takođe postavio pitanje zašto je SZO trebalo pet meseci i 1.000 mrtvih pre nego što je u avgustu proglasila ebolu međunarodnim problemom.

"Tražio sam vanredno stanje da bude proglašeno u julu i da budu angažovane vojne operacije", rekao je Piot, ali i dodao da je SZO možda strahovala da ne pretera kao 2009. tokom takozvane svinjske groznice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: