Kijev: Zaustavićemo ruski konvoj

Ukrajinska vojska je saopštila da neće dozvoliti ulazak ruskog konvoja s humanitarnom pomoći u Ukrajinu, jer Crveni krst nije odobrio tu misiju.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 12.08.2014.

13:22

Default images

Rusija je jutros poslala konvoj od 280 kamiona s 2.000 tona pomoći, navodeći ranije da da je dogovor o misiji postignut s ukrajinskom stranom i Crvenim krstom.

Ipak, od jutros zapadni zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog slanja konvoja i navode da je "moguće da će on biti upotrebljen da Rusija uspostavi prisustvo na istoku Ukrajine".

Rusija je saopštila da vojska nema veze s kolonom vozila, dok je OEBS objavio da će njegovi predstavnici pratiti konvoj. Kao ulazna tačka navodi se carinski prelaz u Harkovskoj oblasti, a u pregovorima članova kontakt-grupe je bila definisana i maršruta do Luganska.

Ipak, iz Kijeva je danas stigla poruka da konvoj neće moći da pređe granicu.

"Konvoj nije sertifikovao Međunarodni komitet Crvenog krsta", rekao je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisenko, odgovarajući na pitanje da li će ruska kolona vozila s humanitarnom pomoći biti puštena preko ukrajinske granice, preneo je Asošiejted pres.

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Valerij Čalij je, s druge strane, rekao da teret treba da bude pretovaran "na druga saobraćajna vozila (na granici) Crvenog krsta" i da Ukrajina neće dopustiti da konvoj "prati Ministarstvo za vanredne situacije Rusije ili vojnici Rusije", preneo je Rojters.

"Ukrajinska strana preuzima na sebe odgovornost za tu proceduru", rekao je Čalij novinarima.

AP podseća da je dan nakon što je postignut dogovor o međunarodnoj misiji pružanja humanitarne pomoći, konvoj s 280 ruskih kamiona krenuo rano jutros ka Ukrajini.

Međutim, navodi američka agencija, CK koji treba da koordiniše tu operaciju, saopštava da nema informaciju šta ti kamioni prevoze i kuda idu, što izaziva "strah u Ukrajini i na Zapadu, gde su lideri izrazili zabrinutost da Rusija može ovu inicijativu da iskoristi kao izgovor za slanje vojnika na teritoriju koju drže separatisti".

Frans pres je preneo da je CK spreman da koordinira isporuku humanitarne pomoći iz Rusije na istok Ukrajine, ali da još čeka potvrdu toga da će njegovi striktni uslovi biti ispunjeni.

Portparolka MKCK Anastasija Isjuk rekla je francuskoj agenciji da organizacija treba da dobije "zeleno svetlo" za tu operaciju.

"Još treba da dobijemo neke informacije pre nego što krenemo dalje", rekla je ona, dodajući da MKCK "još čeka kvalifikaciju nekih tehničkih detalja", uključujući vrstu i obim pomoći i bezbednosne garancije za osoblje te organizacije.

MKCK je sinoć saopštio da je o ovom pitanju raspravljao s ruskim i ukrajinskim vlastima i da je izneo svoje uslove za olakšanje misije pomoći.

Sve strane treba da se saglase da će MKCK isporučiti pomoć "uz dužno poštovanje prema njegovim temeljnim principima rada - neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti", navodi AFP.

Komitet, takođe, insistira na tome da ruske vlasti unapred iznesu "sve neophodne detalje koji se odnose na pomoć, kao što su obim i vrsta stavki i uslovi transporta i skladištenja".

"Sve strane, takođe, moraju da garantuju bezbednost osoblju i vozilima MKCK", navedeno je u kasno sinoć izdatom saopštenju Komiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: