Ruski konvoj krenuo u Ukrajinu

Ruski humanitarni konvoj od 280 kamiona sa oko 2.000 tona pomoći krenuo je rano jutros ka istoku Ukrajine, potvrdile su vlasti u Moskvi.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

07:55

Default images

Konvoj je krenuo u misiju nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio da su Rusija i Ukrajina postigli dogovor uz posredovanje Crvenog krsta, pod čijim pokroviteljstvom će se humanitarna pomoć deliti.

"Konvoj će ljudima na istoku Ukrajine dopremiti 2.000 tona hrane, lekova i vode, koje su prikupili građani Moskve i Podmoskovlja, ali i iz Ministarstva za hitne situacije", saopšteno je.

Osim hrane, lekova i vode, na istok Ukrajine je iz Rusije poslato i 12.000 vreća za spavanje, kao i 69 agregata za struju. Konvoj je dugačak tri kilometra, a njegov dolazak u ugroženu zonu očekuje se sutra.

U humanitarnoj misiji ne učestvuje ruska vojska, saopšteno je iz Kremlja, a zvaničnici su ranije apelovali na Zapad da ne "podmeće klipove u točkove ove misije".

“Dogovorili smo se sa vođstvom Ukrajine, a sa pažljivim optimizmom mogu da kažem da su sve moguće i nemoguće nesuglasice izbegnute“, rekao je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Zapad je izrazio zabrinutost zbog slanja konvoja, upozoravajući na mogućnost da je u pitanju "pokušaj da Moskva obezbedi stalno prisustvo u Ukrajini".

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odbacio je ove optužbe i nazvao ih "apsurdnim".

Član kontakt grupe za Ukrajinu Leonid Kučma rekao je da će pomoć biti upućena pod okriljem Crvenog krsta, a konvoj će pratiti predstavnici OEBS.

Humanitarna pomoć će u Ukrajinu ući na carinskom prelazu u Harkovskoj oblasti, a pregovorima je utvrđena i maršruta do Luganska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: