Zapad strahuje od ruskog konvoja

Šef francuske diplomatije Loren Fabijus kaže da bi slanje ruskog humanitarnog konvoja mogao da bude pokušaj Moskve da obezbedi stalno prisustvo u Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

09:59

Default images

"Moramo biti izuzetno oprezni jer bi ovo moglo da bude pokriće za Ruse da budu stalno prisutni u blizini Luganska i Donjecka i stave nas pred svršen čin", rekao je Fabijus radiju Frans info, preneo je Rojters.

"Ovo (konvoj) je jedino moguće, jedino opravdano ako ga Crveni krst odobri", istakao je francuski šef diplomatije.

Bojazan je juče izrazio i predsednik EK Žoze Maunel Barozo, rekavši da "ne treba da bude nikakve jednostrane vojne akcije u Ukrajini, pod bilo kakvim izgovorom, pa ni izgovorom slanja humanitarne pomoći."

Francuski predsednik Fransoa Oland preneo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu svoju "veliku zabrinutost" zbog moguće unilateralne ruske misije u Ukrajini.

Oland je u telefonskom razgovoru sa Putinom istakao da humanitarna operacija "može da se dogodi na ukrajinskoj teritoriji samo uz saglasnost vlasti u Ukrajini - o formatu misije kao i o tome kako bi ona bila sprovedena", saopštio je kabinet predsednika Francuske.

"To mora da se organizuje u multilateralnom okviru i pod okriljem Medjunarodnog crvenog krsta", dodaje se u saopštenju, prenosi AFP.

Oland je time reagovao na to što je Rusija uputila konvoj humanitarne pomoći u istočni deo Ukrajine, uprkos upozorenjima Zapada da takva misija može da bude izgovor za podršku proruskim snagama.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je juče da je misija slanja humanitarne pomoći "dogovorena sa Kijevom i biće realizovana pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta", dodajući da "neće biti vojne pratnje".

Bivši ukrajinski predsednik i član trilateralne Kontakt-grupe za rešavanje krize u Ukrajini, Leonid Kučma, izjavio je da će humanitarna pomoć Rusije Lugansku biti upućena pod okriljem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i da će konvoj pratiti predstavnici OEBS-a.

Kučma je agenciji Interfaks-Ukrajina rekao da je tokom jučerašnje video-konferencije učesnika Kontakt-grupe (predstavnik Ukrajine, Rusije i OEBS), odlučeno da humanitarna pomoć u Ukrajinu udje na carinskom prelazu u Harkovskoj oblasti, a da je utvrđena i maršruta do Luganska.

Bivši predsednik Ukrajine je rekao da će Lugansku biti dopremljena ne samo ruska pomoć, već i pomoć "Ukrajine, EU i SAD".

"Veoma je važna raspodela te pomoći - pre svega treba da je dobiju bolnice, vrtići, internati i drugi kojima je ona potrebna. Borci ne treba da dobiju ni jedan gram", rekao je Kučma, dodajući da će pomoć deliti predstavnici MKCK.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti javila je, pozivajući se na dobro obavešten izvor, da se dolazak humanitarnog konvoja na granicu sa Ukrajinom očekuje u prvoj polovini sutrašnjeg dana.

U konvoju 280 kamiona vozi oko 2.000 tona humanitarne pomoći koju su prikupili Moskovljani i žitelji Podmoskovlja.

Konvojem dugačkim više od tri kilometra, upućeni su prehrambeni proizvodi, uključujući 400 tona žitarica, 100 tona šećera, 62 tone hrane za decu, 54 tone medicinske opreme i lekova, 12.000 vreća za spavanje i 69 agregata za struju različitog kapaciteta, navodi RIA Novosti.

Agencija UNN juče je prenela saopštenje gradskih vlasti da se Lugansk nalazi u potpunoj izolaciji i na granici preživljavanja. Približno 250.000 žitelja tog grada na istoku Ukrajine, koliko ih je ostalo u gradu, nalazi se bez struje i vode već deveti dan, dok većina prodavnica kao i banke ne rade, prenela je ukrajinska agencija.

Čeka se odluka Zapada o humanitarnoj pomoći

Zvanični Kijev je juče potvrdio da je pristao na to da Crveni krst pošalje humanitarnu pomoć na istok Ukrajine, u saradnji sa Rusijom, Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima, kako bi se ublažila patnja ljudi u Lugansku, gradu pod kontrolom proruskih snaga, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

U tom saopštenju se navodi da je pomenuti plan, takođe. podržao američki predsednik Barak Obama.

Barozo je juče telefonski razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, u kojem je izrazio zabrinutost Evropske unije oko posledica po humanitarnu situaciju od konflikta na istoku Ukrajine i pozvao na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Prvi čovek EK je najavio da će Komisija ove nedelje doneti hitnu odluku o dodatnoj humanitarnoj pomoći, kao doprinos međunarodnom planu dostavljanja humanitarne pomoći, kojim rukovode Ujedinjene nacije.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer je krajem prošle nedelje u Savetu bezbednosti upozorila Rusiju da će se na bilo kakvu njenu dalju intervenciju u Ukrajini, čak i pod izgovorom isporučivanja humanitarne pomoći, gledati kao na "invaziju Ukrajine".

Ako Moskva želi da pošalje pomoć, onda nju treba da isporuče neutralne međunarodne humanitarne organizacije, uključujući Međunarodni komitet Crvenog krsta, kazala je Pauerova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: