"Trgovina organima teško dokaziva"

Najteže je dokazati trgovinu organima i mnogo je lakše i rezonski je pristupiti optuženju za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, kaže Bruno Vekarić.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

16:20

Default images

Zamenik tužioca za ratne zločine kaže da od izveštaja Klinta Vilijamsona nije mnogo očekivao i da je ključno formiranje Specijalnog suda za zločine na Kosovu, ali da je sada jasno da će ovaj izveštaj doprineti ostvarenju međunarodne pravde.

"Prvi put je definisano ko je odgovoran za ratne zločine i definisano je da to nisu bili incidenti već nešto u čemu je učestvovalo rukovodsko OVK. Ovde je očigledno da ima materijala za optužnice za ratne zločine za određena lica, ali kada nema sudskog veća, nema ni optužnice", rekao je Vekarić gostujući u vestima B92.

On je objasnio da je trgovina organima teško dokaziva i zbog vremena koje je prošlo.

"Ako jedan svedok kaže tu su tela, vi na tom mestu nađete skelet, teško je dokazati pred sudskim većem da li je tu bilo vađenja i trgovine organima", rekao je Vekarić.

On je rekao da je važno i to što je Vilijamson napravio paralelu sa Martijevim izveštajem, a nazvao je izveštaj i karikom koja nedostaje, jer je popunjena praznina načinjena posle optužnica u Hagu, gde ima srpskih optuženika, ali ni albanskih zbog toga što Tribunal nije nadležan za zločine načinjene posle juna 1999.

Što se novog specijalnog suda tiče, Vekarić kaže da je Vilijamson, koji tamo neće zastupati optužnice, najavio njegovo osnivanje za početak sledeće godine, kao i da se najverovatnije pregovara sa Holandijom kao zemljom domaćinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: