Sreda, 09.07.2014.

07:27

Od donatora do 200 miliona evra

Srbija bi od donatorske konferencije u Briselu mogla da očekuje između 100 i 200 miliona evra, pišu današnje "Novosti".

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Default images

"Novosti" se pritom, pozivaju na izvore sa margina pripremnog sastanka za donatorsku konferenciju održanog u Parizu.

''Novosti'' navode da posle jučerašnejg sastanka održanog na tehničkom nivou zvanično nisu iznošene konkretne brojke i da je celodnevni sastanak bio zamišljen tako da donatori steknu pravu sliku o tome šta se dogodilo u Srbiji i BiH i koliku su štetu dve zemlje pretrpele, da bi mogli da se pripreme za predstojeću donatorsku konferenciju koja će sledeće srede biti održana u Briselu.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja ocenio je za ''Novosti'' da je sastanak u Parizu bio veoma važan, jer sada potencijalni donatori imaju potpunu informaciju o tome u kojim sektorima i u kojoj meri je nastala šteta.

''Zadovoljan sam jer smo imali veoma dobar izveštaj utemeljen na kredibilnoj medjunarodno prihvaćenoj metodologiji", rekao je Blagojević.

Reč je o sumarnom izveštaju koji će detaljno biti predstavljen u Srbiji krajem nedelje, u četvrtak ili petak. Reč je o milijardu i po evra štete.

Osim na donatorskoj konferenciji, sa koje očekuju bespovratna sredstva, potreban novac će se, paralelno, obezbedjivati i iz fondova EU, bilateralnim zajmovima i donacijama, pozajmicama iz medjunarodnih finansijskih institucija.

U Ke d'Orseju, koji je organizovao jučerašnji skup, nisu hteli da unapred iznose procene o visini mogućih donacija, ističući da će mnogo toga biti poznato tek na konferenciji 16. jula u Briselu.

Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji rekao je za ''Novosti'' da će detaljan izveštaj o proceni štete nastale od poplava, na kojem su od sredine maja radili timovi EU, UN i Svetske banke, kao i Vlade Srbije i lokalnih samouprava, koji je predstavljen juče u Parizu, ubuduće biti "vodič" ne samo za države, nego i za privatne fondacije, koje će prikupljati sredstva za otklanjanje posledica od poplava".

On napominje da će ovaj dokument biti i osnova prikupljanja pomoći na Donatorskoj konferenciji u Briselu, 16. jula.

''U narednih desetak dana ćemo sa Vladom, UNOPS, Programom za hranu i poljoprivredu (FAO) i tri medjunarodne nevladine organizacije potpisati ugovor o konkretnom angažovanju 30 miliona evra pomoći koje je EU već opredelila'', rekao je Devenport.

Tim sredstvima, dodao je on, biće obnavljane škole, obdaništa, domovi zdravlja, privatni domovi, a biće i dodeljena bespovratna sredstva i oprema za ponovno pokretanje malih, porodičnih preduzeća koja trenutno ne rade pošto njihovi vlasnici nemaju sredstava da pokrenu proizvodnju.

Takodje, poljoprivrednici mogu da računaju na pomoć u obnavljanju stočnog i životinjskog fonda, na nabavku djubriva i semena.

Devenport još naglašava da je ovo samo prvi, hitni paket, da se trenutno planira paket pomoći za 2014. u iznosu od oko 200 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: