Mišković:Nisam ni prekršaj napravio

U nastavku suđenja za malverzacije s putarskim firmama, Mišković izjavio da se u njegovom preduzeću uvek radilo po zakonu, zbog čega ne razume zašto je optužen.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

00:50

Default images

"Nikada nisam bio u sudu, ni saobraćajni prekršaj nisam platio, ne znam šta se sad desilo. Delta (holding) je takav sistem, kakav ne možete da nađete u jugoistočnoj Evropi, da on i sada fukcioniše kada i glavni čovek nije tu", naglasio je Miroslav Mišković.

On je kazao i da "ne zna šta se danas radi u Delti, jer se ne bavi operativnim poslom, već vizijom kompanije". Po njegovim rečima, da je Delta holding uvek poslovala po zakonu, pokazuje i odbrana ostalih optuženih u postupku.

Današnje ročište počelo je odbranom revizora "Konzita" Zdravka Raša, koji se tereti za pomaganje u krivičnom delu zloupotreba položaja odgovornog lica. "Nije tačno to što se navodi u optužnici. Đuraškovića (vlasnik Nibens grupe, Milo) nikad nisam sreo niti sam mu pomogao da ostvari protivpravnu imovinsku korist", istakao je Rašo u sudu.

On je optužen da je procenom nenovčanog uloga Preduzeća za puteve Niš, koji je potom prenet u korporaciju "Šer", pomogao vlasniku Nibensa Milu Đuraškoviću da ostvari protivpravnu imovinsku korist.

U optužnici je navedeno da je prenos udela obavljen po nižoj, nepravilno procenjenoj vrednosti, zbog koje je PZP Niš zabeležio kapitalni gubitak od oko 146 miliona dinara. "Procenu nisam radio radi prodaje akcija, tu nije reč o gubitku prava, već njihovoj razmeni. Vi dajete akcije za udeo u vlasništvu", precizirao je Rašo.

Ocenio je da je prenos udela bilo dobra odluka, zato što je u to vreme Šer korporacija raspolagala sa 560 miliona dinara i 70 miliona neraspoređene dobiti.

Posle Raša, odbranu je izneo i optuženi bivši direktor "Delta brokera" Predrag Filipović, koji se tereti da je pomogao Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškovića da neosnovano uvećaju vrednost kapitala PZP Niš.

"Nikada nisam uradio ništa nezakonito", kazao je Filipović i rekao da je preduzeće "Konzit" za procenu akcija PZP Niš angažovao zato što je bilo renomirano, a ne po nalogu Miškovića. "Đuraškovića nikada nisam upoznao", dodao je on. Kazao je da je sve išlo preko brokera i da nije direktno učestvovao u prodaji akcija ni u trgovini njima.

Odbranu je danas izneo i direktor kompanije "Mera invest" iz Beograda Živojin Petrović, koji je naglasio da nije pomogao vlasniku "Mera investa" Marku Miškoviću da utaji porez 2008. godine, zato što takav porez nije ni postojao.

"Žao mi je što Marko Mišković upao u sve ovo, on je pošten dečko i, verujte, ja svakoga dana preispitujem sebe, jer je utaja poreza najgora optužba za jednog privrednika", rekao je Petrović u sudu.

Tvrdnje da taj porez nije ni postojao, zbog čega nije mogao da ga prijavi Poreskoj upravi, on je dokumentovao izveštajem poreskih inspektora iz 2010. godine, kao i revizorske kuće "Privredni savetnik" i inostrane revizorske kuće "KPNJ".

Dodao je da je isti poreski inspektor koji je napisao izveštaj 2010, tri godine kasnije podneo izveštaj u kojem konstatuje da je došlo do utaje poreza. "Mi smo pokrenuli spor pred Privrednim sudom, i ja očekujem da ćemo taj spor dobiti. Ne postoji porez koji nije plaćen", rekao je
Petrović.

Odbrana Miroslava Miškovića juče je najavila da će podneti Evropskom sudu za ljudska prava predstavku zbog prekomernog opterećenja Miškovića u postupku koji se protiv njega vodi.

Odbranu su prethodno izneli Miroslav i Marko Mišković, Đurašković, kao i direktor korporacije "Šer" Rista Ristić, predsednik Upravnog odbora Preduzeća za puteve "Niš" Milutin Gašević i bivši direktor Preduzeća za puteve "Niš" Zoran Mihailović.

Optuženi se terete da su od 2005. do 2010. godine putarska preduzeća, iz kojih su nezakonito izvlačili novac, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a utajom poreza budžet Srbije za 472 miliona dinara. Svi optuženi brane se sa slobode.

Miškovićima i Đuraškoviću se na teret stavljaju krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreske utaje. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: