Merkel: Rusi krše međunarodno pravo

Nemačka kancelarka Angela Merkel ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je prebacila da "neprihvatljivom ruskom intervencijom na Krimu krši međunarodno pravo".

Izvor: B92

Nedelja, 02.03.2014.

22:27

Default images

Berlin je potvrdio da je ona telefonom razgovarala sa Putinom, a ranije je Kremlj saopštio da je Putinov stav da su svi potezi njegove zemlje "primereni situaciji".

Merkelova je Putina podsetila na Memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine, kojim se i Rusija obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine u njenim postojećim granicama.

Prema rečima portparola nemačke kancelarke Georga Štrajtera, ona je ocenila i da je Putin prekršio Sporazum o Crnomorskoj floti iz 1997. godine.

Nemačka agencija DPA prenela je da se Putin u razgovoru saglasio sa predlogom Angele Merkel da se formira misija za utvrđivanje činjenica, koja bi eventualno bila pod okriljem OEBS, kao i kontakt grupa, kako bi započeo politički dijalog o Ukrajini.

U telefonskom razgovoru, Putin je, kao i u razgovorima sa drugim zapadnim državnicima, branio upotrebu ruske vojske u Ukrajini.

Na sajtu Kremlja objavljeno je da je ruski predsednik u razgovoru istakao da događaji na Krimu, pa i u celoj Ukrajini predstavljaju pretnju po život ruskih građana i stanovništva koje govori ruskim jezikom.

Prema njegovim rečima, cilj je, međutim, i dalje da se situacija stabilizuje na miran način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: