Stanko Subotić sutra pred sudom

Kontroverzni biznismen Stanko Subotić doći će sutra na početak suđenja za šverc cigareta, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2013.

16:34

Default images

Suđenje će početi iz početka, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prethodnu prvostepenu presudu, kojom su Subotić i još 12 osoba osuđeni na zatvorske kazne.

Stanko Subotić je ponovo u Beogradu. On će sa slobode po prvi put doći na suđenje za šverc cigareta, po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal koja datira iz decembra 2007.Subotiću je 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu, pošto je bio u bekstvu, ali je određivanjem jemstva poternica ukinuta, a Subotiću omogućeno da dođe na suđenje.

Stanko Subotić i njegov branilac, advokat Radoslav Tadić ne žele da daju izjave pre ročišta. Tadić je u telefonskom razgovoru kratko prokomentarisao da će Subotić ujutro biti na suđenju. Ovo je prvi put da će se ovaj biznismen naći na optuženičkoj klupi, po optužbama koje datiraju iz 2007 godine, jer je sve vreme bio u bekstvu.

Subotić je bio na Interpolovoj poternici, ali je živeo u Švajcarskoj kao slobodan građanin, jer je bio optužen za zloupotrebui službenog položaja u prvatnom preduzeću, što većina evropskih zemalja ne priznaje kao krivično delo. Nakon nedavnih izmena zakona, optužnica protiv Subotića je preformulisana, ali je i prihvaćen njegov zahtev za jemstvom od 538.000 evra. Nakon što je založio kuću te vrednosti, poternica protiv njega je ukinuta, pa je Subotić došao u Srbiju. Subotić je u intervjuu za B92 pre skoro tri godine objasnio zbog čega se, po njemu, uopšte našao na meti istražnih organa.

"Evo, slučajno sam došao u posed dokumenta, originalne crne knjige Danča Šuturkova, u kojem imaju tačno beleške ko je od 1995. do 1998. godine kupovao cigarete u Makedoniji Tabak, koje su to firme iz Srbije. To je crna knjiga, gde je roba plaćena u kešu, tada je stalno sve plaćano u kešu, ali koja nije zavođena nigde, što znači da nije zavođena ni na granicama Srbije. To mogu da vam dam na uvid, daću vam i kopiju toga gde se to vidi. Eto, to je možda isto razlog zbog čega mene ne žele u procesu u Beogradu. Zamislite mene koji bi govorio ko je to sve uradio, kako je to uradio, ko je uzeo pare i uvezao robu, ko je organizovao u Crvenki, Rumenki, ne znam već kako se zove, i šta je organizovao. E, to bi bilo za njih poražavajuće da njihova teorija koja je pripremljena, u kojoj ja moram da budem egzekutiran, bude razotkrivena, to bi za njih bila katastrofa”, rekao je Stanko Subotić, u emisiji “Između redova” od 18.10.2010.

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Subotić je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i koja je na taj način zaradila 28 miliona evra i 6 miliona dolara. Optužnica je napisana na osnovu policijske akcije “Mreža” iz 2003 godine, u kojoj je Subotić označen je kao jedan od glavnih švercera cigareta. Međutim, afera je pokrenuta tek nakon što je informacije o tome objavio “Insajder”.

Insajder, Nikad me niko nije ništa pitao, 15.05.2006

“Izvod iz policijskog izveštaja: Poslovanje preduzeća MIA sagledano je u periodu od 1995. do 1999, nakon čega je sagledano poslovanje pravnog sledbenika, preduzeća D-Trade. Poslovanje preduzeća pod kontrolom Stanka Subotića odvijalo se u pravcu organizovanog krijumčarenja cigareta na ilegalnom tržištu koje je bilo pod potpunom zaštitom vlasti. Ubacivanje cigareta u zemlju organizovali su pripadnici Savezne uprave carina i tadašnje Državne bezbednosti”.

Subotić i još 14 osoba su zbog šverca cigareta osuđeni su na zatvorske kazne, ali je Apelacioni sud takvu odluku ukinuo i vratio suđenje na početak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: