Josipović ima rešenje za Vukovar

Hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio da su u toku pripreme inicijative o mogućem dogovoru o dvojezičnim natpisima u Vukovaru. Štab: Ne odustajemo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

08:53

Default images

Josipović je priznao da je nedostajao razgovor koji bi uključio zainteresovane građane i udruženja u postupku primene zakona i izrazio uverenje da se dvojezični natpisi mogu "ostvariti (isto) kao i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, uz uvažavanje ratnih trauma".

U intervjuu za današnji hrvatski "Jutarnji list" predsednik je naveo da je "tema dvojezičnih natpisa u Vukovaru bila jednako vruća i pre nekoliko meseci kao i danas" i podsetio da je tada razgovarao s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i predstavnicima srpske zajednice i da mu se "činilo da je moguć dogovor o načinu i dinamici sprovodjenja zakona i mestima gde bi se ćirilični natpisi postavili".

Josipović je primetio da "postoje ljudi koji nisu za dogovor, ali da su takvi u manjini, kao i naravno da ima onih koji bi situaciju iskoristili za dnevnopolitičke svrhe", mada su "sve stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti" kao i da stranke moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena.

Josipović smatra da treba nastaviti s aktivnostima kako bi Hrvatska i njezini građani bili ravnopravni u Evropskoj uniji i da na domaćem planu treba osigurati da nijedan zločin, bez obzira na političku boju, ne ostane bez kazne, ali da pri tome, nikako ne treba ulaziti u hajke i zloupotrebu pravde.

Ali rešenje imaju i Vukovarci

Nakon višednevnih protesta zbog uvođenja dvojezičnih natpisa na nekoliko zgrada lokalne uprave, Štab za odbranu Vukovara ponudiće državi “Platformu za bolju Hrvatsku”, o kojoj će se, kako su saopštili, "više čuti i čitati u narednom periodu".

Štab ujedno poručuje da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natipisima, odnosno natipisima na ćirilici, ali da protesta više neće biti u tom gradu već će ih, ukoliko bude potrebno, biti u drugim hrvatskim gradovima. Štab za obranu Vukovara, koji taj grad naziva hrvatskim Vukovarom, ističe da "neće dopustiti haotični scenario na ulicama Vukovara, koji kao simbol zaslužuje i dobiće pijetet", te da "ako kaosa bude moralo biti, biće ga na ulicama drugih gradova, a "nikako Vukovara".

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj, u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba, što prema Ustavu znači i uvođenje ćiriličnih obeležja na sedištima lokalne uprave, čemu se Štab protivi. Napominje se da je štab simbolično na dan sahrane "hrvatskoga vizionara Zvonka Bušića još jednom vladi i hrvatskom Saboru uputio zahtev za dijalog i zadnje upozorenje da izazivanjem haosa i kršenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mogu izazvati samo još veći haos".

Dodaje se i da će ovih dana početi da deluje koordinacioni tim branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja. Tim je osnovan prošloga petka i u njemu su 44 branitelja, stradalnika, seljaka (hranitelja) i pripadnika Katoličke crkve (molitelja), a trebao bi, navodi se, koordinirati rad i aktivnosti Štaba na nivou cele Hrvatske.

“Štab je iznedrio i javnosti ponudio razumno i zakonski osnovano rešenje protivzakonitog, amoralnog i brutalnog delovanja vlastodržaca u problemu dvojezičnosti/dvopismenosti ponudivši projekat "Vukovar -mesto posebnog pijeteta", navodi se u njihovom saopštenju.

Ističe se da je Štab "pronašao i način zajedničkog rada svih koji žele bolju i pravedniju Hrvatsku, a reč je o "Platformi za bolju Hrvatsku" o kojoj će se, u narednom period više slušati i čitati".

U vezi "Platforme za bolju Hrvatsku" biće, kako se navodi, organizovana javna rasprava u koju će se moći da uključe svi koji žele da razmišljaju kako da "problem definiraju i ponude rešenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: