Moskva: U narednom veku bez Prajda

U Moskvi u narednih 100 godina neće biti održavane gej parade, proizlazi iz odluke gradskog suda koji je potvrdio ovakvu odluku vlasti ruske prestonice.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

19:13

Default images

Negativan odgovor moskovskih vlasti na zahtev LGBT aktivista u kojem su tražili dozvolu za održavanje gej parada u narednih 100 godine, moskovski sud proglasio je legalnim i u skladu sa zakonom, odbacujući žalbu okružnog suda tako da do 2112. godine u prestonici Rusije ne bi trebalo da bude dozvoljeno održavanje gej parada.

Koristeći zakonsku mogućnost da zatraže dozvolu gradskih vlasti za više masovnih okupljanja, aktivisti pokreta “Gej Rusija” zahtevali su odobrenje za 102 skupa koja su planirali da održe u narednih 100 godina na Trgu Balotnaja, gde se održavaju antirežimski protesti, objasnio je njihov lider Nikolaj Aleksejev.

On je najavio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, rekavši da nisu ni očekivali da će dobiti dozvolu, ali da sada imaju povod da se obrate Strazburu.

Iako su LGBT aktivisti prethodnih godina pokušali da održe nekoliko legalnih javnih skupova u Moskvu, koji su uglavnom završavani napadima na njih protivnika takvih manifestacija i masovnim privodjenjima, kao što je to bio slučaj 27. maja, prošle subote je takav skup ipak prvi put održan u Moskvi.

Organizatori su, kako bi dobili dozvolu za organizovanje šetnje, zatražili i dobili od vlasti odobrenje za skup protiv svih oblika diskriminacije koji su nazvali “Marš srca u plamenu”.

Iako na prvi pogled asocira na zaljubljenost, ovaj naziv zapravo je inspirisan izjavom zamenika direktora Sveruskih državnih radio i televizijskih kompanija Dmitrija Kiseljeva koji je rekao u jednoj televizijskoj emisiji da homoseksualcima treba da bude zabranjeno da budu donatori organa, kao i da njihova srca treba spaliti umesto što ih treba presaditi drugim ljudima.

“Srca fanatika gore od mržnje i straha, a naša od besa i revolta”, kazali su organizatori skupa i naveli da vlasti nisu mogle da odbiju njihov zahtev za organizovanje skupa protiv svih oblika diskriminacije.

Oko 70 učesnika skupa okupilo se po kiši u dvočasovnoj šetnji pored reke Moskve, a medju njima je bilo homoseksualaca i onih koji to nisu, dok je policija mirno obezbedjivala kolonu ne mešajući se dok su trajala obraćanja vodja skupa u kojima su kritikovali sve oblike diskriminacije.

Na meti kritika našli su se i LGBT aktivisti koji zagovaraju održavanje parade na Trgu Balotnoja, jer je to mesto postal simbol političkih skupova na kojima su izmešani svi, od liberala i levičara do nacionalista koji su oštri protivnici LGBT populacije.

Prava LGBT osoba u drugom najvećem ruskom gradu Sankt Peterburgu nedavno su regulisana kontroverznim zakonom prema kojem su javno promovisanje pedofilije i homoseksualizma pred maloletnim osobama - praktično i na ulici, strogo zabranjeni, kao i bilo koji drugi vid propagande.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: