Moguć status kandidata za Srbiju

Slovenački ministar Samuel Žbogar rekao da bi prodor u dijalogu Beograda i Prišitne mogao omogućiti Srbiji da u decembru dobije status kandidata za člana EU.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

15:36

Default images

Žbogar je novinarima rekao i da napredak Crne Gore, takođe, zavisi od Srbije, prenela je slovenačka novinska agencija STA.

On je podsetio da je jutros u sedištu EU u Briselu počela osma runda razgovora Beograda i Prištine, a da su na dnevnom redu regionalno predstavljanje Kosova i rešavanje pitanja administrativnih prelaza.

"Ukoliko dijalog bude uspešan, mislim da bi opšti stav išao u prilog toga da Srbija dobije status kandidata", rekao je Žbogar po dolasku na međunarodnu konferenciju o Balkanu.

Ministri spoljnih poslova EU će na predstojećem sastanku razgovarati o ovom pitanju, a Žbogar je ocenio da EU naginje ka pozitivnoj odluci za Srbiju, prenosi slovenačka agencija.

Na pitanje o napretku Crne Gore u evropskim integracijama on je podsetio da Crna Gora čeka datum početka pregovora o pristupanju EU, ali da u tom pogledu ne postoji saglasnost članica Unije.

"Nažalost ovo je takođe na neki način povezano sa Srbijom. Ukoliko Srbija dobije status, verujemo da će i Crna Gora lakše dobiti datum početka pregovora", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: