NVO: Zloupotreba đaka u Jagodini

U Komitetu i Inicijativi mladih za ljudska prava osudili su "zloupotrebu učenika u Jagodini" na dočeku patrijarha SPC Irineja u nedelju, 16. oktobra.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.10.2011.

13:45

Default images

Kako je saopšteno, nadležne gradske vlasti u Jagodini "deci nameću izbor veroispovesti i preporučuju da nedeljom ne treba da slobodno koriste svoje vreme, već da treba organizovano da idu na doček patrijarha, zbog čega je proglašen radni dan u školi".

"Zbog grube zloupotrebe dece u verske, ali i političke svrhe, tražimo hitnu reakciju Ministarstva prosvete i nauke, zaštitnice građana za prava deteta i poverenice za zaštitu ravnopravnosti", istakle su organizacije u zajedničkom saopštenju.

Predsednik aktiva osnovnih škola u Jagodini Zoran Marković rekao je ranije da učenicima nije potrebno opravdanje za nedolazak na doček, piše u saopštenju.

"Podsećamo i da se, prema navodima Komesarijata za ljudska prava Liberalnodemokratske partije, veliki broj građana Jagodine obratio Komesarijatu zbog toga što su pojedinci...naredili učenicima i zaposlenima da 16. oktobra dočekaju patrijarha", saopštile su organizacije.

U zajedničkom saopštenju, Komitet i Inicijativa mladih za ljudska prava podsetili su da svako dete ima pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, kao i da Ustav Srbije nalaže da nijedna religija ne može biti uspostavljena kao državna ili obavezna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: