"Slučaj vozača da reši Euleks"

Šef pregovaračkog tima Borko Stefanović izjavio je da će biti učinjeno sve da se slučaj 13 vozača uhapšenih u Kosovskoj Mitrovici prebaci u nadležnost Euleksa.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.09.2011.

18:58

Default images

U izjavi za Tanjug on je hapšenje vozača preduzeća "Eurokop" iz Raške ocenio kao grubo kršenje dogovora o slobodi kretanja od Prištine, ali i kao nastavak pritiska na Beograd s ciljem da se "naša pozicija pred sledeću rundu dijaloga oteža".

Uz sve primedbe koje Beograd ima na poteze misije EU na KiM Stefanović je ocenio da je dobro da u ovakvim slučajevima postoji neko ko može da se postavi između Srba i privremenih institucija u Prištini.

Dogovor je jedini način da se situacija na prelazima reši, ponovio je Stefanović, a upitan da li se zna datum naredne runde dijaloga, on je rekao da se odgovor Brisela još čeka.

Beograd će imati strpljenja, kao i do sada, rekao je on i dodao: "Spremni smo da se dogovaramo bilo gde i bilo s kim i pre 28. septembra".

"Najvažnije je da dođemo dogovorom do rešenja koje Beogradu obezbeđuje formu kroz koju bi mogao da utiče na to kako će udubuće funkcionisati administrativni prelazi", zaključio je Stefanović.

Redžepi: Iza događaja na severu Kosova stoji Beograd

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je izjavio da iza događaja na severu Kosova i barikada koje su postavili lokalni Srbi stoji zvanični Beograd.

Govoreći pred poslanicima Skupštine Kosova o aktuelnoj situaciji na severu Kosova, Redžepi je ocenio da je situacija pod kontrolom Kfora, Euleksa i Policije Kosova.

"Naravno ima tenzija, situacija je osetljiva, ali zahvaljujući aktivnostima aktera bezbednosti nije bilo incidenata", kazao je on.

Redžepi je rekao da sa Kforom i Euleksom treba pronaći način kako ukloniti barikade.

Francuski ambasador u Prištini Žan Fransoa Fitu izjavio je da mu nije poznato da međunarodna zajednica ima bilo kakav plan o uklanjanju barikada na putevima na severu Kosova, tvrdeći da žitelji tog dela Kosova treba sami da ih uklone.

Fitu je kazao da barikade treba du budu uklanjane postepeno kako bi se omogućili uslovi za normalan život svih građana.

Od juče, kada je Kfor uklonio bodljikavu žicu sa prelaza Jarinje, tuda nije prošao nijedan pešak, a lokalno srpsko stanovništvo za prelaz koristi alternativne puteve, koji se proteklih dana proširuju i dorađuju.

Ti su putevi delimično asfaltirani, ali pretesni za prolazak velikih kamiona, pa se koriste gotovo isključivo za putnički saobraćaj.

Brnjak je prohodan dva dana, ali takođe samo za pešake, jer barikade koje su Srbi postavili pre 16. septembra onemogućavaju promet vozilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: