Petak, 01.10.2010.

01:46

I u Holandiji uskoro zabrana burki?

Dve holandske partije desnog centra, koje su postigle dogovor o formiranju manjinske vlade, složile su se da zabrane nošenje burki u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Default images

To se tumači kao jedan od ustupaka za dobijanje parlamentarne podrške antiislamističke Partije slobode.

Nova vlada će takođe, na osnovu međupartijskog dogovora, pooštriti mere za prijem imigranata i povećati broj policijaca koji se brinu o bezbednosti lidera Partije slobode Herta Vildersa, prenela je agencija Rojters.

Sporazum o formiranju manjinske vlade postigli su lideri Narodne stranke za slobodu i demokratiju Mark Rute i Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) Maksim Ferhagen, a potrebno je još da dogovor o podršci ultradesničarske partije novoj vladi odobri kongres CDU na sastanku u subotu.

"Želimo da zaustavimo islamizaciju Holandije", rekao je Vilders na današnjoj konferenciji za novinare u Amsterdamu i naveo da će novim merama broj imigranata koji ne dolaze sa Zapada biti prepolovljen.

Lider Hrišćansko-demokratske partije Maksim Ferhagen rekao je da će novi kabinet raditi na poštovanju prava svih, bez obzira na polne ili verske razlike.

"Ovaj kabinet će obezbediti slobodu i ravnopravnost svih - muškaraca, žena (...) hrišćana ili muslimana", rekao je on.

Lider sindikata turskih radnika u Holandiji Mustafa Ajranče rekao je, pak, da će novim dogovorom najviše biti pogođene manjinske grupe i da će tenzije u zemlji biti povećane.

Dogovor partija podrazumeva i uštedu od 18 milijardi dolara kroz kresanje javne potrošnje, kao i smanjivanje budžetskog deficita ispod 3 odsto do 2013. godine.

Ukoliko koalicioni dogovori budu uspešno završeni, Holandija će dobiti prvu manjinsku vladu još od 1939. godine i postati druga zemlja EU, posle Francuske, koja je zabranila nošenje burki na svojoj teritoriji.

U Holandiji živi oko milion muslimana, oko 6 odsto od ukupne populacije zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: