Ponedeljak, 08.02.2010.

13:15

Indija: Lavina ubila 15 vojnika

U lavini koja je pogodila centar za obuku indijske vojske u državi Kašmir poginulo je 15 vojnika, a 17 ih je teško povređeno, saopštila je vojska.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Petnaest vojnika, od kojih je svima bila neophodna medicinska pomoć, pronađeno je odmah posle nesreće u Gulmargu, ski centru oko 50 kilometara severozapadno od Srinagara. Vojni portparol pukovnik Vinit Sod je, kako javlja AP, izjavio da je lavina grunula oko 11 časova i bukvalno počistila vojnike koji su bili na treningu.

Po njegovim rečima, bilo je to najgora lavina za mnogo godina.

U toku je operacija spasavanja u skijaškom centru Gulmarg, oko 50 kilometara severozapadno od Šrinagara, rekao je portparol indijske vojske.

Policija je saopštila da su zajednički spasilački timovi policije, vojske i turističke organizacije stigli na lice mesta, a broj žrtava mogao bi da bude i veći.

U centru se u tom trenutku nalazilo oko 400 ljudi, među kojima 30 civilnih radnika, ali je lavina udarila samo u jedan deo skijališta, baš tamo gde su vežbali vojnici, tako da među žrtvama nema turista.

Spasilačke ekipe policije, vojske i turističkih vlasti brzo su stigle na mesto nesreće, ali se strahuje da će broj žrtava biti veći.

Slična nesreća se dogodila u aprilu prošle godine blizu granice s Pakistanom, gde je u lavini poginulo sedam i povređeno osam vojnika.

Česte kiše i jake snežne padavine u Kašmiru izazivaju lavine i klizišta koja zaustavljaju saobraćaj, a turistička mesta kao što je Gulmarg ostavljaju odsečenim od sveta. Gulmarg se nalazi nedaleko od linije razdvajanja indijskog i pakistanskog dela Kašmira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: