RZZO: Pitanje naknade štete

Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović kaže da pitanje naknade štete posle obustave uvoza vakcina ostaje otvoreno i da taj problem ima većina država u Evropi.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

11:33

Default images

"Pitanje naknade štete ostaje otvoreno i to neće biti rešeno još neko vreme. To nije samo naš problem, već problem svih država u Evropi", rekla je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović.

Upitana da li je odlukom od 12. januara Vlada Srbije raskinula ugovor sa "Novartisom", Vukajlovićeva je rekla: "Zavisi kako ko tumači tu odluku Vlade, ali suštinski obustava isporuke je raskid ugovora". Srbija je prema ugovoru trebalo da uveze tri miliona doza vakcina protiv virusa gripa tipa A H1N1.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je da je Srbija platila 857.500 isporučenih doza te vakcine i da ih više neće nabavljati.

"Novartis" je upozorio vlade da ne otkazuju već dogovorene porudžbine navodeći da će ubuduće "pouzdane" zemlje imati prioritet.

Potvrđena 692 slučaja

U Srbiji su do sada laboratorijski potvrđena 692 slučaja obolevanja od novog gripa A (H1N1), a registrovano je i 79 smrtnih ishoda, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Batut". Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Na bolničkom lečenju je 185 ljudi sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je devet na respiratoru, a od ukupnog broja obolelih, 72 slučaja dovode u vezu sa putovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: