Bolji kreditni izgledi Srbije

Rejting agencija “Standard end Purs” saopštila je da je izmenila izglede za kreditni rejting Srbije sa “negativno” na “stabilno”.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 01.12.2009.

18:57

Default images

Kako se navodi u izveštaju, ocena je data na osnovu stabilnih izgleda da su se spoljni pritisci sa kojima se Srbija suočava oslabljeni, a da će se u skladu sa programom sa MMF-om budžetska konsolidacija pojaviti u srednjoročnom periodu. Agencija je potvrdila dugoročni kreditni rejting "BB minus".

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila da će ocene "Standard end Pursa" uticati na povoljnije uslove kreditnog zaduživanja Srbije i na poboljšanje opšte investicione klime.

Ona je ukazala na značaj ove poboljšane ocene, jer je poboljšanje postignuto u kriznom periodu i kada to nije slučaj sa rejting ocenama zemalja u okruženju.

U izveštaju, koji je danas objavljen, navodi se da kreditni rejting može biti povećan ukoliko bude praćen strukturnim reformama javne administracije i penzijskog sistema, čime se poboljšava izgled održivosti javnih finansija.

“Standard end Purs” očekuje da Srbija izvrši poboljšanja u poslovnom okruženju, koja zajedno sa napretkom ka evropskim integracijama, mogu dovesti do bržeg oporavka investicija i uravnoteženijeg rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: