Nova spomen-ploča Slavku Ćuruviji

NUNS će ponovo u četvrtak, 5. novembra, postaviti spomen-ploču u Svetogorskoj ulici u Beogradu na mestu gde je 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

08:36

Default images

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće kaže da će spomen-ploča biti postavljena mesec dana pošto su je vandali skinuli. Ona je ocenila da je skidanje spomen-ploče Ćuruviji "posle punih devet i po godina bila poruka nekih koji ne vole Srbiju i koji ne žele promene u Srbiji". "Zašto bi baš 5. oktobra bila skinuta?", zapitala je ona i istakla da je to bio vandalski čin.

Nadežda Gaće je navela da će nova spomen-ploča biti sa istim sadržajem kao i prethodna, ali da će ispod nje biti obaveštenje o tome da su vandali 5. oktobra skinuli spomen-ploču Ćuruviji, a da je NUNS ponovo stavlja tamo gde joj je mesto.

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.

Godinu dana kasnije NUNS je postavio spomen-ploču, a, otkrivajući je, tadašnja predsednica udruženja Gordana Suša je rekla da njome NUNS poručuje da se ne zaboravi i da se više nijednom novinaru to ne dogodi.

Na ploči je zapisano: "Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik 'Dnevnog telegrafa' i 'Evropljanina'. U znak sećanja Nezavisno udruženje novinara Srbije, 11. april 2000".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: