Plata veća, a standard nizak

Od 2000. godine, plate u Srbiji su veće nekoliko puta, penzije su redovne, a kupovna moć veća je oko tri i po puta, ali ipak standard je nizak, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2009.

01:18

Default images

Ipak, i po oceni ekonomista, kupovna moć većine građana i dalje je veoma mala. “Činjenica je da je prosečna plata u Srbiji znatno veća nego 2000. godine, ali treba imati na umu stopu nezaposlenosti i krizu, koja iz dana u dan obara standard”, kaže ekonomista Danilo Šuković.

Pravu sliku stanja daje i broj primalaca socijalne pomoći. Iako je zvanično prima 80.000 ljudi, u zemlji je već sada oko milion siromašnih.

Čak 60 odsto zaposlenih platom pokriva samo minimalnu potrošačku korpu, a u strukturi izdataka prosečne porodice 40 odsto novca odlazi na hranu, što je znatno iznad proseka uspešnijih zemalja u tranziciji.

Od prosečne plate, koja je prema poslednjim statističkim podacima iznosila 32.000 dinara, život je manje-više sveden na zadovoljavanje osnovnih potreba. Kupovna moć još nije takva da bi mogla znatnije da utiče na promet i potrošnju.

Za poslednjih godinu dana, inače, prosečna potrošačka korpa je poskupela za 3.600 dinara. Tada je korpa za četvoročlanu porodicu od 80 stavki, uglavnom hrane i pića, koštala 32.651 dinar, a mesečna plata iznosila je 32.562 dinara. Sada, godinu dana kasnije, sa svim naraslim troškovima, zarada je samo za devet dinara veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: