Ponedeljak, 30.03.2009.

02:39

Sa Obamom "putuje i Bela kuća"

Više britanskih listova osvrće se na fantastičnu pratnju s kojom američki predsednik Barak Obama dolazi na predstojeći samit G20 u Londonu.

Izvor: Tanjug

Default images

Obama u britansku prestonicu stiže u pratnji 500 članova osoblja, među kojima su 200 članova bezbednosnih i obaveštajnih službi, šest lekara i tim kuvara Bele kuće. I predsednikova supruga Mišel Obama dovodi osam članova ličnog osoblja.

"Kad predsednik putuje, putuje i Bela kuća", objašnjava jedan administrativni zvaničnik.

Pored brojnog osoblja, Obama će na raspolaganju imati i svoju zvaničnu limuzinu, poznatu pod nazivom "zver".

Reč je o specijalnom blindiranom vozilu, napravljenom od ojačanog čelika, aluminijuma i titanijuma, koji je iznutra potpuno zapečaćen, sa rezervoarima kiseonika, tako da može da zaštiti predsednika čak i od hemijskog ili biološkog napada.

Rezervoar za benzin obložen je specijalnom penom koja sprečava mogućnost eksplozije pri eventualnom sudaru, a gume su tako napravljene da obezbeđuju sigurnu vožnju čak i ako su probušene.

Vozilo ima i sopstveno naoružanje i top sa suzavcem, kao i zalihe krvi predsednikove krvne grupe - AB.

Obama će u London iduće sedmice stići sopstvenim predsedničkim "boingom 747", "Air Force One", koji je opremljen i teretanom, a u centralni London će se prevesti sopstvenim super obezbeđenim helikopterom, poznatim kao "Marin One", prenose "Observer" i "Sandej tajms", a javio je Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: