Vlada odustaje od dodatnog poreza

Vlada Srbije priprema novi predlog za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u kome bi se odustalo od solidarnog oporezivanja svih građana.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2009.

22:48

Default images

Umesto poreza od šest odsto na sva primanja iznad 12.000 dinara, koji je izazvao veliko nezadovoljstvo, Vlada razmišlja da uvede porez samo za zaposlene u državnoj administraciji i javnim preduzećima čije plate prelaze republički prosek od 31.000 dinara.

Razmišlja se i o otpuštanju viška zaposlenih u Vladi i kompletnoj državnoj upravi, ali i o dodatnom smanjivanju troškova menadžera u javnim preduzećima.

Gostujući u emisiji "Utisak nedelje", ministar trgovine Slobodan Milosavljević je nagovestio mogućnost odustajanja od dodatnog poreza.

Iako su uvođenje dodatnog poreza najavili premijer i resorni ministri u prisustvu predstavnika MMF-a pre samo nekoliko dana, Milosavljević sada kaže da je to samo jedna od opcija o kojoj se razmišlja, kako bi se popunile rupe u budžetu i uštedelo 100 milijardi dinara.

To jeste bolno za građane sa skromnim primanjima, ali su dodatna sredstva neophodna da se očuva makroekonomska stabilnost u zemlji i njene razvojne perspektive, rekao je Milosavljević.

On je ukazao da je neoporezivi deo zarada dva puta povećan i da se mora pomoći poslodavcima da očuvaju proizvodnju, jer se tako pomaže i građanima da sačuvaju radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: