Privrednici o najavljenim merama

Privrednici pozdravljaju odluku države da domaćoj privredi pomogne privredi sa dve milijarde evra, ali kritikuju povećanje akciza na pojedine proizvode.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.12.2008.

01:34

Default images

Izbila je svetska finansijska kriza, a na mere Vlade za odbranu domaće privrede čekalo se dva meseca. Iako su zemlje u regionu to uradile ranije, u Udruženju privrednika Srbije kažu da je ovo dobra vest. Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin smatra da će novac za podsticaj razvoja privrede biti dovoljan da se prebrodi prvi udar krize.

“Jako je važno da počne što pre, najkasnije posle novogodišnjih praznika. Da dakle ti podsticaju deluju, i da srpska privreda ne uđe u problem nelikvidnosti koja već postoji“, smatra Bugarin.

Vučićević kritikuje povećanje akciza

I pored pozitivnih reakcija na mere Vlade u uslovima krize, privrednici ne podržavaju odluku države da poveća akcize na gorivo, kafu, pivo i cigarete.

Predsednik uprave kompanije “Droga Kolinska“ Slobodan Vučićević smatra da izbor proizvoda kojima će država povećati akcize nije dobar i da to stvara utisak da se time bavio neko ko ne poznaje dovoljno privredni život Srbije.
Slobodan Vuèiæeviæ (Beta, arhiv)
"Voleo bih da znam zašto nije došlo do povećanja akciza na alkoholna pića ili zašto je do povećanja akciza na pivo došlo samo za 1,5 dinara po litru, a za kafu za 17 dinara“, kaže Vučićević.

“Sa kafom imamo problem što je akciza u Crnoj Gori nula i veliki je šverc kafe iz Crne Gore u Srbiju, a pivo nema ko da švercuje jer se to sve proizvodi ovde", kaže on.

"Imam utisak da je i budžet i zakon o akcizama pravljen bez pravog udubljivanja, s brda s dola, kao da ga je pravio neko ko ne poznaje realan privredni život“, smatra on.

Stabilizacija kursa dinara je u ovom trenutku za sve privrednike najvazniji efekat Vladine reakcije. Oscilacija kursa, koji se kretao od 75 do 92 dinara, izazvala je veliku paniku i kod građana i kod privrednika.

"Da se nastavilo slabljenje domaće valute, bilansi velikog broja preduzeća bili bi negativni", objašnjava predsednik Komtrejd grupe Veselin Jevrosimović.

Spasojević: Vlada razmišlja o privrednicima

U Udruženju privrednika Srbije smatraju da su najavljene mere az pomoć privredi znak da je Vlada počela da se bavi privrednicima.
Toplica Spasojeviæ (B92, arhiva)
Predsednik tog udruženja Toplica Spasojević za B92 podseća da se Vlada u prethodna dva meseca nije mnogo bavila privrednicima, kao i da je sve vreme negirano da se Srbija nalazi u krizi. “U ovom momentu, mislim da je mnogo važnije da se banke stimulišu da podrže privredu. Banke su takvi subjekti koji inače imaju zadatak da rade sa privredom i sa preduzećima”, rekao je Spasojević. “Nama ne znači mnogo pomoć kroz neki poseban fond od milion evra, koje će neka firma da dobije, ako vam banka traži da vratite tri miliona koje ste ranije uzeli. Mislim da je ključno da se koncentrišemo na bankarski sistem, jer će se tako i zaposlenost održati na ovom nivou, a možda čak i povećati u budućnosti”, kazao je on.

Spasojević ocenjuje i da je najavljeno povećanje akciza na gorivo mera koja može pomoći popunjavanju budžeta, ali i da će to pivrednicima još više otežati poslovanje.

“Akcize su sigurno jedan od načina na koji mogu da se zadovolje ti pojačani apetiti aktera koji učestvuju u tome”, smatra on.

“Sigurno da će akcize i ostale stvari koje se spremaju uticati na troškove funkcionisanja naših firmi, jer već imamo i trošak kredita, koji se uvećava, tako da će to biti dodatni trošak koji će opteretiti i našu konkurentnost i u zemlji i u okruženju”, zaključio je Spasojević.

Dinkić: Kreditna podrška za privredu

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će do kraja januara iduće godine biti poznati uslovi za odobravanje povoljnih kredita privredi u ukupnom iznosu od 800 miliona evra.

Te kredite će obezbediti Vlada Srbije, Narodna banka Srbije i poslovne banke, a namenjeni su, pre svega, malim i srednjim preduzećima i izvoznicima, da bi održali zaposlenost i povećali proizvodnju", objasnio je Dinkić na sednici Odbora Skupštine Srbije za privatizaciju.

Krediti će biti u dinarima, uz garancije Vlade Srbije u iznosu od 75 odsto kredita, koji će obezbeđivati NBS. Za te garancije je u budžetu za iduću godinu je predviđeno 50 milijardi dinara.

Preostalih 25 odsto iznosa kredita obezbeđivaće poslovne banke, a rokovi otplate će biti od jedne do dve godine, dok će godišnja kamata, kako je rekao Dinkić, iznositi oko 12 odsto.

Korisnici kredita će biti obavezni da dok koriste te pozajmica ne otpuštaju radnike.

U paketu finansijske podrške privredi, koji je Vlada Srbije pripremila da bi se ublažile posledice svetske finansijske krize, obezbeđeno je 14 milijardi dinara za zajedničko ulaganje sa italijanskim Fijatom u krajugevačku Zastavu i 20 miliajredi dinara za kredite preko Fonda za razvoj.

Za podsticanje zapošljavanja obezbeđeno je 11 milijardi, dok će tri milijarde biti izdvojene za infrastrukturno opremanje industrijskih zona i 1,7 milijardi za podsticanje grinfild investicija.

Vlada Srbije je, kako je istakao Dinkić, pripremila i mere za održavanje stabilnosti kursa i cena.

Mere dobre, ali nedovoljne

Član ekonomskog tima Srpske napredne stranke Miroslav Zdravković pozdravlja najavljene mere Vlade i kaže da su one dokaz da država konačno počinje da brine o privredi, ali dodaje da se boji da su one veoma male po obimu.

"Privredi za sledeću godinu potrebno je šest milijardi evra državne direktne pomoći da bi ona opstala i refinansirala postojeće dugove. Što se tiče mera, one će odmoći i stanovništvu i privredi kroz direktni cenovni udar posle porasta akciza“, kaže on.

Zdravković kaže da bi najavljene mere Vlade trebalo da pomognu i privatnim preduzetnicima, ali nije mogao da precizira i kako jer se, ipak, kako kaže, mora sačekati i videti o kojim konkretnim merama je reč.

"Dok se ne vidi detaljni plan mera, ja se bojim da će srpska privreda veoma duboko da tone. Bojim se da je rok i brzina kojim će ići privreda jako loš. Znači, treba što pre i što više sredstava obezbediti privredi“, zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: