"Ako Đelić potpiše - pada Vlada"

Velimir Ilić izjavio da - ako se potpredsednik Vlade Božidar Đelić "drzne da potpiše Politički sporazum sa EU" - onda pada Vlada

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.02.2008.

08:21

Default images

"Đelića ćemo, u tom slučaju, proglasiti za izdajnika", dodao je ministar infrastrukture i lider Nove Srbije Velimir Ilić. On je u izjavi Novostima naglasio da bi, ukoliko Vlada Srbije padne, najbolje bilo da vanredni parlamentarni izbori budu održani istovremeno sa lokalnim i pokrajinskim - 11. maja. Narodnjačka koalicija više nikada ne bi ušla u savez sa DS-om i G17 plus, rekao je Ilić

Odluku EU, samo dan pošto su završeni predsednički izbori, da pošalje svoju misiju na Kosovo i Metohiju, Ilić je okarakterisao kao siledžijsku, ali je izrazio sumnju da je to bio "dogovor Evrope i Tadića".

"Sada je svima jasno u Srbiji zašto se Tadiću žurilo sa održavanjem predsedničkih izbora. Na tu opasnost smo ukazivali sve vreme predizborne kampanje. Naš predlog je da sa EU zamrznemo odnose sve dok ne bude poznato kakav je odnos Unije prema Kosmetu", rekao je Ilić.

On je dodao da je diplomatskim kanalima stigla poruka iz Rusije da "više neće moći da brane interese Srbije ako potpišemo Politički sporazum sa EU, koji je uvod u dolazak njene misije na Kosmet".

Popović: Vlada nije pala

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović izjavio je da Vlada Srbije "nije pala" i da o političkom sporazumu koji je EU ponudila Srbiji treba da se izjasni srpski parlament.

Popović je rekao da je politički sporazum koji je EU ponudila Srbiji "ozbiljno pitanje" i da trenutno nema važnijeg pitanja od teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

"Ne postoji nijedno pitanje koje je za državu važnije od pitanja njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je novinarima Popović u pauzi seminara posvećenog pitanjima energetike.

On je podsetio da je Skupština Srbije usvojila rezoluciju sa jasnim stavom da je slanje misije EU na Kosovu i Metohiju čin koji ugrožava teritorijalni suverenitet i integritert naše zemlje.

Popović je naveo da bi odluka EU o slanju misije na Kosovo i Metohiju trebala prvo da bude objavljena u službenom glasniku EU u petak.

Nikolić: Bez sastanka sa Tadićem, bez podrške DSS-a

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da ne vidi razlog da se sastane sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

U izjavi za Radio Beograd 202, Nikolić je takođe odbacio mogućnost podrške koaliciji Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. "Zaista nema smisla da podržavam one koji nisu sigurni u to koliko poverenje birača imaju, one kojima sam saradnju nudio na vreme, blagovremeno, a oni su se opredeljivali za drugu opciju. Mislim da je to apsolutno nemoguće u ovim okolnostima", rekao je Nikolić.

Povodom najava da bi sa Tadićem mogao da se sastane i razgovara o stabilnom funkcionisanju institucija, kao i o potrebi zajedničke borbe protiv kriminala i korupcije, Nikolić je rekao da ne vidi razlog za takav susret.

"Ne znam o čemu bih danas razgovarao sa Borisom Tadićem. Mi smo razmenili čestitke posle izbora i to je sav kontakt koji od nas dvojice može da se očekuje u dogledno vreme", naveo je zamenik predsednika SRS-a.

On je kazao da bi Tadić trebalo da razgovara sa svojim koalicionim partnerima.

"Nije problem na relaciji Vlade i opozicije, nego je problem unutar same Vlade. Dok se ne raščisti situacija, dok ne vidimo šta će dalje biti sa Srbijom, sa Kosovom i Metohijom, ja nemam o čemu da razgovaram ni sa Tadićem ni sa Koštunicom", rekao je Nikolić.

LDP traži vanredne parlamentarne izbore

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori za 11. maj, kada će biti održani pokrajinski i lokalni izbori.

To je prilika, kako je rekao, za završetak posla koji je Srbija počela 3. februara, pružajući jasnu podršku svojoj evropskoj budućnosti.

Jovanović je, na konferenciji za novinare, rekao da izbori sami po sebi neće rešiti probleme Srbije, ali će otkloniti prepreke za rešavanje problema, koje je postavio predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

217 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: