Spremna nova rezolucija o Kosovu?

Novim nacrtom rezolucije o Kosovu se predviđa obnavljanje rezolucije 1244 na 120 dana i nastavak pregovora, piše "Zeri".

Izvor: B92

Subota, 16.06.2007.

11:12

Default images

Prištinski list "Zeri" prenosi izjavu jednog zapadnog diplomate koji je rekao da su juče u Njujorku stručnjaci iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije finalizovali novi nacrt rezolucije i poslali ga na odobravanje vladama svojih zemalja. Diplomata tvrdi da je novi nacrt suštinski različit od onog koji je Savetu bezbednosti poslat 31. maja.

Diplomata je rekao da se novim nacrtom predviđa da se rezolucija 1244 obnovi na 120 dana i da se tokom tog perioda obe strane pozovu na nove pregovore.

"Pregovore će voditi novi izaslanik UN-a, a njemu će pomoći i kontakt grupa. Isto kao i Marti Ahtisari novi izaslanik će pripremiti izveštaj za generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Muna", piše "Zeri".

Posle četiri meseca, ako novi izaslanik u svom izveštaju dođe do zaključka da nije bilo značajnog napretka u pregovorima, međunarodno prisustvo na Kosovu će automatski sprovesti Ahtisarijev plan.

Na pitanje ko će biti novi izaslanik, diplomata je rekao da se ne isključuje mogućnost da to opet bude Marti Ahtisari.

"Postoji ideja da ostane Ahtisari, ali u ovom trenutku to još uvek nije utvrđeno, jer čekamo reagovanje Rusa", rekao je diplomata.

Frid: Brzo rešenje za Kosovo u interesu Srbije

Zamenik državnog sekretara SAD-a Danijel Frid ponovio je da SAD ostaju pri stavu da Kosovo mora dobiti nezavisnost i da je u "najboljem interesu" Srbije.

Frid je u razgovoru sa nekoliko beogradskih novinara u Vašingtonu rekao da SAD ne žele jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova, budući da bi to bilo "najgore rešenje" ali je naglasio da je održavanje statusa kvo samo izvor nove nestabilnosti.

"Status Kosova će biti rešen. To nije samo mišljenje, takav će biti rezultat", rekao je Frid tokom razgovora sa novinarima u Stejt departmentu.

Frid je apelovao na političke lidere u Beogradu da kažu istinu da je Kosovo izgubio Milošević kada je ušao u rat sa NATO savezom i činio zločine protiv stanovništva: "Srbija mora da ode dalje od pukog odbijanja, a lideri treba da prestanu da govore ljudima da se nezavisnost Kosova neće dogoditi".

On je takođe rekao da SAD ne misle da "teške" reči koje su na račun govora američkog predsednika Džordža Buša tokom posete Tirani došle iz Beograda znače kraj produktivnih odnosa SAD i Srbije.

"To nas neće sprečiti u tome da pokušamo da pomognemo Srbiji na njenom putu do bolje budućnosti", rekao je Frid. On je rekao kako "ne očekuje drugo nego kritiku od strane srpskog premijera Vojislava Koštunice, ali da poliitku dobre volje u pogledu evroatlantske budućnosti Srbije to neće promeniti".

Frid je kazao da je uveren da srpski predsednik Boris Tadić i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić "razumeju da SAD ozbiljno žele Srbiji evropsku budućnost" i rekao kako se nada da Srbija više neće da se vrati na staru napuštenu politiku ljutnje i izolacije.

"Srbija zaslužuje bolju budućnost od takve", rekao je on, kao i da veruje da Srbi dobro shvataju istinu i da su često ispred svojih lidera u shvatanju realnosti.

Visoki američki zvaničnik je ponovio kako veruje da će uprkos stavu Rusije, Kosovo dobiti nezavisnost.

"Nemam razloga da verujem da Rusija radi išta drugo osim što imenuje neka svoja strahovanja", rekao je Frid.

On je rekao da je plan Martija Ahtisarija, za koji Rusija sada nema dobrih reči, rađen u okviru tima u kojem su bili ruski stručnjaci koji su tom planu dali važan doprinos.

"Reagovaćemo u skladu sa Ustavom"

Na moguće jednostrano priznavanje Kosova, Srbija će sigurno reagovati pozivajući se na Ustav, rekao je za B92 državni sekretar u Ministarstvu za KiM Dušan Proroković.

"Mislim da izjava Frida govori o pretnji da se može ići u smeru jednostranog priznanja Kosova i Metohije, što nije cilj ni Srba ni Albanaca", kazao je Proroković.

Prema njegovim rečima, jedini izlaz iz situacije "dosta problematične sa međunarodnog aspekta" su novi srpsko-albanski pregovori koje ne treba oročavati i koji se moraju odnositi na suštinske stvari.

Proroković je povodom pisanja prištinskog lista "Zeri" rekao da je rezolucija 1244 važeća dok se ne suspenduje i usvoji nova.

"Rezolucija 1244 će važiti još dugo vremena i nema potrebe da se ona obnavlja na nekih dodatnih 120 dana", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: