Ponedeljak, 26.02.2024.

17:50

Kolaps u prestonici, nastao je haos FOTO/VIDEO

Poljoprivrednici su zapalili gomile guma u Briselu tokom protesta na kojem su tražili akciju povodom niskih cena njihovih proizvoda u supermarketima.

Izvor: klix.ba

Kolaps u prestonici, nastao je haos FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/AP Photo/Harry Nakos

Protest se održava u vreme sastanka ministara poljoprivrede članica Evropske unije, koji razgovaraju o krizi u ovom sektoru.

Interventna policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata koji su bacali flaše i jaja, dok je oko 900 traktora blokiralo delove Brisela na maloj udaljenosti od zatvorenog područja u kome se održava sastanak ministara.
Foto: Tanjug/AP Photo/Harry Nakos
Danas je protest održan i u Madridu, gde su poljoprivrednici iz cele Španije duvali u pištaljke, zvonili i udarali u bubnjeve, pozivajući EU da smanji birokratiju i odustane od pojedinih izmena zajedničke poljoprivredne politike.

"Nemoguće je izdržati ova pravila, oni žele da danju radimo na njivi, a da se bavimo papirologijom noću, muka nam je od birokratije", rekao je Roberto Rodrigez, koji uzgaja žitarice i cveklu u centralnoj provinciji Avila.

Poljoprivrednici širom Evrope organizovali su proteste u prethodnim sedmicama zahtevajući da nadležni preduzmu mere povodom niskih cena u supermarketima, jeftinog uvoza koji ugrožava lokalne proizvođače i strogih ekoloških pravila EU.

Kao odgovor na proteste poljoprivrednika, EU je već ublažila neke delove svoje ekološke politike i u klimatskoj mapi za 2040. godinu ukinula cilj smanjenja emisija iz poljoprivredne proizvodnje.
  • Pročitajte i:


Prestonica je blokirana FOTO/VIDEO

"Ključa" u Atini VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: