Utorak, 12.12.2023.

10:37

Suđenje Tačiju i drugima odloženo do sredine januara naredne godine

Suđenje bivšim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju odloženo je do naredne godine.

Izvor: Tanjug

Suđenje Tačiju i drugima odloženo do sredine januara naredne godine
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

To je objavljeno danas na sajtu Specijalizoovanih veća u Hagu.

Kako se navodi odlaganje je tražila odbrana Kadrija Veseljija zbog nedavne smrti svog člana Endrjua Stronga, a panel je odobrio taj zahtev i otkazao sva ovosedmična ročišta.

Suđenje će se nastaviti nakon zimske pauze 15. januara 2024. godine.

Četvorica bivših lidera tzv. OVK optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Oni se u pritvorskoj jedinici u Hagu nalaze od novembra 2020. godine, a sudjenje im je počelo početkom ove godine.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: