Rusija spremna na trgovinu Kosovom?

Rusija se protivi nezavisnosti Kosova, ali bi možda bila spremna da njegovu budućnost zameni za neke povlastice, piše Rojters

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2007.

14:41

Default images

Kosovo je osetljivo pitanje kako za Srbiju, tako i za Rusiju jer su te dve zemlje istorijski saveznici povezani istom kulturom i verom, navodi agencija Rojters u analizi i dodaje da je podrška Rusije Beogradu tokom Prvog svetskog rata prešla u neprijateljstvo tokom vladavine sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Predlog specijalnog izaslanika UN za status Martija Ahtisarija mogao bi da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da šansu da demonstrira svoju sve samouvereniju spoljnu politiku, ali analitičari i zapadne diplomate smatraju da će konačan ishod ipak biti "trgovina", jer Putin ne želi tek tako da pogorša odnose sa SAD.

Rojters podseća da je Ahtisari najavio da će njegov plan biti prosleđen Savetu bezbednosti UN čak i ako ga Beograd ne prihvati, kao i da Moskva uporno tvrdi da plan mora biti prihvatljiv za Srbiju i da se stvari prebrzo odvijaju.

"Ono što je potrebno je strpljiv rad na približavanju dve strane", smatra portparol Kremlja Dmitri Peskov. "U suprotnom, bićemo prinuđeni na jedno ili drugo rešenje, ignorišući jednu ili drugu stranu i onda nećemo rešiti problem već ćemo ga stvoriti u novoj dimenziji".

Peskov je rekao i da je "prerano razgovarati" o tome da li će Rusija iskoristiti pravo veta, ali uticajne ruske diplomatske figure smatraju da će to učiniti ako bude potrebno.

Celu analizu Rojtersa, koju prebosi agencija Beta, pročitajte u rubrici Mišljenja.

Gardijan: Rađa se nova zemlja

Kosovo i Monako nemaju ništa zajedničko osim pozivnog broja +377, za koji Kosovo godišnje izdvoji desetine miliona evra samo da bi imalo odvojeni telefonski kod od Srbije, piše londonski list "Gardijan".

"Nikada nije postojala zemlja pod imenom Kosovo. I u postkolonijalnoj eri nikada nije stvorena zemlja na sličan način - međunarodnim nametanjem i protiv volje Srbije, istorijskog vladara dva miliona Albanaca", navodi "Gardijan".

U Beču sutra počinju pregovori predstavnika Beograda i Prištine i specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija u pokušaju da se konačno postigne rešenje statusa Kosova.

Ahtisari je, navodi "Gardijan", proveo više od godinu dana radeći na stvaranju plana za nezavisno Kosovo.

"Rezultat je remek delo nijansiranog stvaranja nacije, kojim su stvoreni svi uslovi za novu zemlju bez proglašavanja njene nezavisnosti ili suvereniteta. Deklaracija nezavisnosti će doći od Kosova ako i kada Ahtisarijev plan blagoslovi Savet bezbednosti UN", piše list.

List navodi da se međunarodne agencije na Kosovu pripremaju za egzodus Srba. "Srbi na Kosovu su uplašeni. To možda nije racionalno, ali se boje većinske populacije", rekao je jedan zapadni diplomata.

"Za Srbiju, Ahtisarijeva formula je poniženje. Nezavisnost Kosova je poslednji čin u krvavoj, 15-godišnjoj drami dezintegrisanja Jugoslavije", piše "Gardijan".

"Dok su delovi Jugoslavije, koji su sada nezavisne države, tada bili republike u federaciji, Kosovo je uvek bilo provincija Srbije, čak i kada je NATO isterao Srbe pre osam godine i ta oblast potpala pod administraciju UN. Gotovo 150.000 Srba još uvek živi tamo", piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: