Kljajević: Hajka i politički progon

Goran Kljajević kaže da je protiv njega vođena hajka i politički progon odmah nakon konstituisanja vlade Vojislava Koštunice

Izvor: B92

Četvrtak, 25.01.2007.

09:44

Default images

Na suđenju pripadnicima "stečajne mafije", prvooptuženi suspendovani predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević rekao je da je njegov progon počeo nakon parlamentarnih izbora 2003. i kada su u vladu ušli DSS i G17 plus. Kljajević tvrdi i da je ministar Zoran Stojković lično protiv njega podneo krivičnu prijavu u vezi sa Ineksom, po kojoj tada nije hteo da postupa nijedan tužilac.

Nakon toga obavljene su brojne kontrole trgovinskog suda i pokrenut postupak za njegovo razrešenje.

Kljajević navodi da zna da su iza toga stajali ministri Stojković, Mlađan Dinkić i Velimir Ilić, potpredsednik Vlade Miroljub Labus i v.d. predsednika Vrhovnog suda Janko Lazarević.

Visoko personalno veće odbilo je taj predlog i jedno od obrazloženja je bilo da u slučaju Ineksa nema nezakonitog postupanja suda.

Kao najdrastičniji primer pritiska on je rekao da mu je u jesen 2004. obijen stan po nalogu šefa Bezbednosno-informativne agencije Radeta Bulatovića.

Rekao je i da su mu kopredsednici Socijaldemokratske partije Nebojša Čović i Slobodan orlić pretili i tražili da poništi glasanje na dva izborna mesta na lokalnim izborima 2004. u Beogradu. U to vreme Kljajević je bio predsednik Gradske izborne komisije.

Kljajević je potvrdio da je bio prijatelj s biznismenom Mikom Brašnjevićem, koji je izvršio samoubistvo u pritvoru, ali da on nikada na njega nije uticao da donosi odluke o izboru stečajnih sudija.

Odbacujucujući navode iz optužnice o umešanosti u postupanje stečajnih sudija u potupcima stečaja preduzeća "Komel", "Ineks-intereksport" i "Rad", kao i u donošenje sudskih odluka u sporovima vezanim za "C market", Kljajević je rekao da ni na koji način nije uticao na odluke sudija Trgovinskog suda.

On je naveo da je u oktobru 2004. godine dobio dopis od ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića u kojem je tražio da se promeni stečajni sudija i stečajni upravnik za preduzeće "Rad", s obrazloženjem da se stečaj sprovodi sporo i nezakonito.

Kljajević je rekao da su takvi zahtevi bili pritisak na nezavisno sudstvo i da on ni na koji način nije uticao na stečajni postupak "Rada", kao i ostalih firmi koje su bile u nadležnosti Trgovinskog suda.

On je naveo da je stečajnog upravnika "Rada" Miljka Živojinovića, jednog od optuženih koji se nije pojavio na suđenju, samo službeno poznavao, kao i optužnog advokata Nemanju Jolovića, zastupnika "C marketa".

U sporovima veznim za "C market", kako je dodao, sudije Trgovinskog suda su donosile i odluke koje su bile na štetu tog preduzeća, odbacujući tako optužbe da je taj sud uvek presuđivao u korist "C marketa".

Iz optužnice se, kako je naveo Kljajević, vidi da je optuženoj Delinki Đurđević, sudiji Trgovinskog suda, u toku istražnog postupka bila namenjena uloga svedoka saradnika, odnosno, "lažnog svedoka". On je dodao da se ona tereti za odluke koja joj se pripisuju u periodu kad je bila na bolovanju.

Predsedavajući sudija Dušan Vojinović opomenuo je Kljajevića da se drži navoda optužnice, a da političke govore, koje je Kljajević naveo kao "deo odbrane", ostavi za kraj.

Kljajević je juče, na početku odbrane, rekao da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice i dodao da se protiv njega vodi montirani proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: