Amerikanci poslali avione koji su nas bombardovali i mogu da nose nuklearne projektile na Balkan

Prelet dva najveća strateška bombardera SAD, Boing B-52, očekuje se u ponedeljak iznad Dubrovnika. Nakon toga, preleteće obalu Crne Gore, Tiranu i Skoplje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2022.

09:08

Amerikanci poslali avione koji su nas bombardovali i mogu da nose nuklearne projektile na Balkan
EPA-EFE/ US AIR FORCE - HO

Nema sumnje da ovakva “demonstracija sile” nosi i snažnu političku poruku i samih Sjedinjenih Američkih Država, kao i komande NATO-a koja glasi: “Mi smo uz vas”, navodi Al Džazira Balkans.

Severna Makedonija je najmlađa članica NATO-a na Balkanu, a graniči se i sa Albanijom i tzv. Kosovom – prva je takođe članica NATO-a, dok su na Kosovu već više od dve decenije prisutne jake međunarodne trupe, pre svega iz zemalja Atlantskog saveza.

Ono što B-52 čini “super tvrđavom” (Stratofortress) je mogućnost nošenja čak dvadeset AGM 69 SRAM nuklearnih projektila. Devedesetih je dodata i mogućnost nošenja AGM-86 strateških projektila velikog dometa, sa više nuklearnih bojevih glava po projektilu.

Nakon 2000. je dodata opcija modernih ACM 129 projektila koji imaju i mogućnost samostalnog leta. Mornarička verzija B-52N može da ispaljuje SLAM 84 protiv-brodske projektile, poznate i kao “Harpun”. Za napade na utvrđene zgrade ili čitave gradove koriste se AGM 158 JASSM projektili, te čitav niz navođenih bombi, do ukupne težine od 32 tone. Dva B-52 koja će preletati Balkan su stacionirani u bazi RAF Fairford u Glokerširu u Velikoj Britaniji. Ovo je jedan od najvećih aerodroma za američke letilice u Evropi, a korišćen je i za vreme iračkog rata, kao i za sve operacije sa združenom komandom NATO-a. U njemu se nalazi 501 odeljenje Vazduhoplovstva SAD, te 420-ti ogranak za specijalne aviooperacije. To je takođe i komandi centar Strateških avio operacija (ACC) za Evropu.

Bombarderi B-52 su korišćeni i u operaciji “Združeni odgovor”, tj. NATO kampanji na Kosovu 1999. godine. Oni su naročito bili aktivni u bombardovanju tadašnje granice između SR Jugoslavije i Albanije, gde su masovno korišćene kasetne bombe.

Bombarderi B-52 su naročito intenzivno korišćeni pri kraju kampanje bombardovanja i napadima na aerodrom u Prištini. Tada je bačeno više od hiljadu teških bombi “Mark 82” sa bojevom glavom težine 87 kilograma. Za vreme NATO bombardovanja izvršeno je oko 64 leta B-52, a svi su bili iz baze u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: