Kritika pape zbog izjava o džihadu

Vodeći zvaničnik islamske zajednice u Turskoj Ali Bardakolu traži od pape Benedikta XVI da povuče primedbe o islamu.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2006.

20:38

Default images

Ali Bardakolu, sveštenik i šef Direktorata za verska pitanja, rekao je da je duboko uvređen primedbama koje je papa izneo u utorak, tokom posete Nemačkoj, i ocenio da su te primedbe zabrinjavajuće. "Situacija je još gora ako je papa oslikavao pizmu, mržnju i neprijateljstvo drugih u hrišćanskoj crkvi", kaže Bardakolu.

Papa je u utorak govorio o islamu, citirajući delove knjige, iz XIV veka, koja sadrži razgovore vizantijskog cara Manuela Paleologa II i obrazovanog Persijanca o istinama hrišćanstva i islama. "Car je počeo da govori o pitanju džihada. On kaže: 'Pokaži mi šta je novo prorok Muhamed doneo i videćeš da su to samo zle i nehumane stvari, poput njegove zapovesti da se mačem širi vera koju ispoveda", naveo je Benedikt XVI. Papa je, međutim, dva puta ponovio da je reč o citatima rečenica za koje je rekao da su grube. On se nije otvoreno saglasio s tim tvrdnjama, niti se ogradio od njih.

Benedikt XVI bi trebalo da u novembru poseti Tursku. To će biti njegova prva poseta jednoj islamskoj zemlji.

"Papa nije želeo da povredi osećanja muslimana"

Papa Benedikt XVI nije imao nameru da povredi osećanja mislimana, izjavio je večeras portparol Vatikana Federiko Lombardi. "Svakako da nije bila namera pape da podrobno ispituje džihad i razmišljanja muslimana o tome, a još manje da nanese uvredu osećanjima muslimanskih vernika", naveo je Lombardi, koji je papu pratio na putu po Nemačkoj. "Papa želi da neguje stav poštovanja i dijaloga prema drugim religijama i kulturama, pa i, očigledno, prema islamu", navodi Lombardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: