"Crna Gora u septembru članica UN"

Crnogorski premijer Milo Đukanović očekuje da će Crna Gora u UN biti primljena u septembru ove godine.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.05.2006.

10:17

Default images

Posle sednice Vlade na kojoj je usvojena Deklaraciji o odnosima sa UN, Đukanović je rekao da će u Crnoj Gori nastaviti sa radom agencije UN, do uspostavljanja njihovih punopravnih misija.

Crna Gora je u Deklaraciji o odnosima sa UN, prema Đukanovićevim rečima, iskazala privrženost Povelji UN i ostalim vrednostima svetske organizacije: "Izrazili smo čvrstu opredeljenost da nastavimo dugu tradiciju multietničkog, multikulturnog i multikonfesionalnog sklada u Crnoj Gori, što je naša fundamentalna vrednost."

Crnogorski premijer rekao je da ne veruje da će Srbija prihvatiti dijalog o odnosima sa Crnom Gorom pre referenduma, navodeći da će ponuda o dijalogu ostati i posle referenduma: "Srbija ne želi dijalog pre referenduma, jer se njena vlast direktno uključila u referendumsku kampanju u Crnoj Gori."

Koliko će birača odlučivati

Do ponoći je bilo moguće ostvariti pravo na izbor na predstojećem referendumu o samostalnosti Crne Gore, a u Upravni sud do sada je stiglo oko 5.000 predmeta za odlučivanje o upisu, brisanju i izmenama podataka u biračkom spisku. Republička referendumska komisija saopštila je da u Crnoj Gori ima 479.523 birača, ali će taj broj najverovatnije biti veći za nekoliko hiljada.

Centar za demokratsku tranziciju ocenio je da je upoređivanjem Centralnog biračkog spiska sa evidencijom ličnih karata u crnogorskom MUP-u razrešen glavni nesporazum i izbegnuta opasnost jednostranog bojkota referenduma. Centar u izveštaju navodi da je ta sugestija predstavnika Evropske unije, iako izlazi iz okvira crnogorskog zakonodavstva, imala pozitivan uticaj na obe referendumske opcije.

Skupština Crne Gore juče je usvojila Zakon o pravima nacionalnih manjina, čime je ispunjen uslov vanparlamentarne Bošnjačke stranke za punu podršku bloku koji se zalaže za nezavisnost Crne Gore. Poslanici opozicionih stranaka bili su uzdržani jer su smatrali da je Zakon o pravima manjina trebalo doneti posle referenduma.

Povodom predstojećeg referenduma oglasilo se i Predsedništvo Crnogorskog olimpijskog komiteta, koje je pozvalo crnogorske sportiste i sportske radnike da 21. maja glasaju za njenu nezavisnost i od crnogorskih saveza zatražilo da pripreme dokumentaciju i normativna akta za zahtev za prijem u međunarodne sportske institucije, s predlozima sistema takmičenja.

Bulatović: Kampanja je neravnopravna

Lider bloka za očuvanje Srbije i Crne Gore Predrag Bulatović kritikovao je odnos medija u Crnoj Gori prema partijama koje se zalažu za opstanak državne zajednice i ocenio da je referendumska kampanja neravnopravna. Bulatović je za RTS rekao da su sve poluge vlasti u Crnoj Gori u rukama separatista i da su svi elektronski mediji pod punom kontrolom vlasti.

Patrijarh Pavle: Očuvanje SCG vitalna potreba

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle ocenio je danas da je očuvanje SCG vitalna potreba i suštinski interes svih građana, i naroda u celini. U pismu predsedniku SCG Svetozaru Maroviću on je naveo da razbijanje vekovima izgrađivanog i neizmernim žrtvama plaćenog narodnog i državnog jedinstva ne može doneti ništa dobro. "Naprotiv, razbijanje zajednice može izazvati dalekosežne štetne posledice i u budućnosti ugroziti narod i njegovu slobodu, i u Srbiji i u Crnoj Gori", kaže se u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: