Sprema se građanski rat; "Ovde žive životinje" FOTO/VIDEO

Izraelski grad Lod, na 15 km od Tel Aviva, koji nije ratna zona, poslednjih dana izgleda kao poprište rata.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2021.

08:01

Sprema se građanski rat;
Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Sinagoga u tom gradu je zapaljena, ulice su pune zapaljenih automobila i bačenog kamenja. Teško naoružana i oklopljena policija patrolira ulicama, dok su stanovnici uglavnom zatvoreni u kućama. Vlasti grada su proglasile vanredno stanje, uvele policijski čas i dovele pojačanje iz okupirane Zapadne obale, piše Index.hr.

"Te su životinje uništavale i palile. Obnovićemo, izgradićemo još veću", besno je poručio Ejtan Šnur reporteru "Gardijana", govoreći o svojim arapskim, odnosno palestinskim susedima koji su, kako je rekao, u četvrtak uveče zapalili sinagogu.
Tanjug/AP Photo/Adel Hana
Ovo nije bila ni prva ni druga, nego peta sinagoga zapaljena prošle sedmice u Lodu, gradu s mešanim - jevrejskim stanovnicima, koji čine većinu, i arapskim manjinskim stanovništvom, koji je postao žarište zastrašujućeg i praktično neviđenog uličnog nasilja koje se proširilo širom zemlje.

"Ovde žive životinje", ponovio je Šnur, koji radi u trgovini dijamantima, pokazujući na stanove pored sinagoge. "Imam arapske prijatelje, ali ljudi između 20 i 30 godina, oni su sad mnogo ekstremniji", kazao je on, dok iza njega tinejdžer u sinagogi viče: "Ubijte ih!"

Jasno je na koga misli - na svoje palestinske, odnosno arapske sugrađane, prenosi Indeks.

Na društvenim mrežama dele se i mučni snimci nasilja - prestravljena arapska porodica pokušava da spreči muškarce naoružane palicama da im provale kroz ulazna vrata, rulja palestinskih demonstranata koja premlaćuje Izraelce, kao i izraelske devojke koje mašu izraelskim zastavama i veselo plešu ispred demolirane prodavnice u vlasništvu Arapa.

Takođe, jedan Arapin izboden je na pijaci Mahane Jehuda u Jerusalimu, javlja Tajms ov Izrael. U Jafi je pretučen 19-godišnji izraelski vojnik, koji je završio u bolnici s frakturom lobanje i krvarenjem u mozgu.
Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed
S druge strane, u većinski arapskom gradiću Um al-Fam lokalna rulja napala je jevrejsku porodicu s troje dece koja je automobilom u grad ušla slučajno. Policija i drugi lokalci su ih spasli od pobesnele gomile.

Arapski gradonačelnik Samir Mahamid kasnije je pozvao napadnutog oca troje dece i izrazio svoj "šok i gađenje" zbog napada njegovih sunarodnika.

Osmogodišnja jevrejska devojčica takođe je pogođena kamenom u glavu dok se sa svojom porodicom vozila u automobilu u blizini grada Beršeba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: