Protest zbog sastanka Lavrova

Izrael je izrazio zvaničan protest Moskvi jer se MSP Rusije Sergej Lavrov sastao sa generalnim sekretarom palestinskog Islamskog džihada Zijadom al Nakhalom.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2020.

15:24

Protest zbog sastanka Lavrova
Foto: Gettyimages/Stephanie Keith

Otpravnik poslova Ambasade Izraela u Rusiji Eli Belocerkovski rekao je zameniku ministra spoljnih poslova Rusije Mihaelu Bogdanovu, koji se takodje sinoć sastao sa Nakhalom, da je Islamski džihad "teroristička organizacija koju podržava Iran, a koji ne priznaje pravo Izraela da postoji i sistematski podriva dogovore u pojasu Gaze napadajući izraelske civile".

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije je navedeno da su Lavrov i zvaničnik Islamskog džihada fokusirali uglavnom na Zapadnu obalu i pojas Gaze i obnovu palestinskog nacionalnog jedinstva.

Ruska strana je potvrdila "čvrstu posvećenost principu dve države", odnosno rešavanju decenijskog sukoba dva naroda stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael, zasnovanom na rezolucijama Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN kao i Arapskoj mirovnoj inicijativi, preneli su izraelski mediji.

Ambasada Rusije u Izraelu objavila je na Tviteru fotografije sa sastanka, ali ih je ubrzo sklonila iz razloga, kako je objasnio portparol ambasade, što se ta tema tiče Predstavničke kancelarije Rusije u Ramali na Zapadnoj obali i da oni imaju poseban nalog na Tviteru.

Šezdesetšestogodišji Nakhala većinu vremena provodi u Libanu i Siriji i ima izuzetne i jake odnose sa libanskim proiranskim Hezbolahom, dodaju izraleksi mediji.

On je od 1971.godine bio u izraelskom zatvoru, gde je odlično naučio hebrejski jezik, a oslobođen je 1985. u okviru razmene zatvorenika iako je bio osuđen na doživotnu kaznu.

Ponovo je uhapšen tri godine kasnije i deportovan u Liban.

Od 2018. godine je generalni sekretar Islamskog džihada.

Izrael veruje da je bio blisko povezan sa Kasemom Sulejmanijem komandirom iranske Revolucionarne garde koji je ubijen početkom ove godine u američkom napadu u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: