Traži se istraga: Amerika je počinila ratni zločin?

Izveštaj HRV pokazuje porast broja zločina avganistanskih snaga koje je obučavala CIA, kao i veći broj civilnih žrtava koje su ubile avganistanske i snage SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2019.

09:37

Traži se istraga: Amerika je počinila ratni zločin?
Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija

Hjuman rajts voč zahteva istragu o tome da li su američke snage počinile ratne zločine u Avganistanu, prenosi AP.

Izveštaj od 50 stranica objavljen u četvrtak usledio je nakon skoro dvogodišnje istrage navoda o kršenju pravila od strane avganistanskih snaga koje podržavaju SAD, a koji uključuju vansudska ubistva i otmice.

Navodi se da bi svaki mirovni sporazum kojim bi se okončao 18-godišnji rat u Avganistanu takođe trebalo da odluči o sudbini tih snaga koje deluju naizgled nekažnjivo, bilo tako što će ih raspustiti ili staviti pod kontrolu Ministarstva odbrane.

U izveštaju stoji i da avganistanske bezbednosne jedinice nisu donele stabilnost, već su "potkopale avganistanske institucije i dovele mnoge Avganistance u opasnost", prenosi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: