Peking poručio Londonu: Ne mešajte se!

Kineske vlasti pozvale su danas Veliku Britaniju da se "ne meša" u unutrašnja pitanja Hongkonga.

Izvor: Beta/AP, Beta/AFP

Nedelja, 11.08.2019.

11:25

Peking poručio Londonu: Ne mešajte se!
Ilustracija: Depositphotos/Alan

Zahtev je usledio nakon što je britansko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo zabrinutost zbog protesta u Hongkongu.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab je u petak u telefonskom razgovoru sa šeficom hongkonške vlade zatražio nezavisnu istragu o neredima tokom protesta protiv vlasti koji se dva meseca održavaju u Hongkongu.

"Kina zvanično poziva Veliku Britaniju da odmah obustavi sve akcije mešanja u pitanja Hongkonga i unutrašnja pitanja Kine", navela je kineska diplomatija.

Kina smatra da je Rab doneo "pogrešnu odluku" da pozove Keri Lam.

Kineske vlasti sve više smatraju da demonstracije u Hongkongu imaju podršku sa Zapada.

Nastavljeni protesti u Hongkongu

U Hongkongu se danas održavaju odvojeni protesti gradjana koji demonstriraju od početka juna protiv lokalnih vlasti.

Jedan skup se održava u centralnom delu Hongkonga, a drugi skup kod luke Viktorija.

Na oba skupa demonstranti nose plakate s natpisima "Vratite nam Hongkong" i "Povucite zli zakon". Skupovi se odvijaju u mirnoj atmosferi.

Protesti u Hongkongu počeli su početkom juna zbog protivljenja gradjana predlogu zakona o ekstradiciji koji predvidja izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u medjuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: