Petak, 21.09.2018.

18:06

EU upozorila Prištinu i Tiranu

Priština i Tirana su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na korektno upravljanje granicama.

Izvor: Tanjug

EU upozorila Prištinu i Tiranu
Foto: Gettyimages

Na to upozorava portparolka EK Maja Kocijančić.

"I Kosovo i Albanija su se obavezali na korektno upravljanje granicama i graničnim prelazima uz puno poštovanje uslova koji proističu iz EU Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa tim”, poručila je Kocijančić.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, povodom poziva direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o ”otvaranju granice između Kosova i Albanije od Nove godine”, Kocijančić kaže da EU obično ”ne komentariše komentare”, ali i istakla da je u "trenutku kada predsednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga neophodno izbeći sve provokativne (ili one koje tako zvuče) izjave ili akcije".

”Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim pravom, je kompleksan i težak proces, a dvema stranama je potrebno prostora za diskusiuje i miran atmosfera gde će mudrost i liderstvo preovladati”, poručila je Kocijančić.

Portparolka Evropske komisije dodala je da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balknu na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju mirgacija, upravljanja granicama i bezbednosti.

Napmenula je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbediti unutar regionalnu trgovinu i ubrzati privredni rast i napredak.

Dodala je da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u celom regionu kao i da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom.

”Naši zajednički napori sa svim prtnertima na Zapadnom Balkanu i dobra sardnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbeđivanjen uslova za bezbedni i funkcionalan bezvizni režim su na snazi i od ključne su važnosti za EU”, zaključila je Kocijančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: