Sputnjik: Brisel sprema nagradu za Prištinu, ali utešnu

Kosovo dobija samo preporuku za viznu liberalizaciju, i to uz zalaganje Amerike i pretnje kosovskih političara da će odustati od dijaloga s Beogradom.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

07:29

Sputnjik: Brisel sprema nagradu za Prištinu, ali utešnu
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Kako navodi Sputnjik, lideri Kosova Hašim Tači i Ramuš Hardinaj uvereni su da će Evropska komisija u četvrtak objaviti pozitivnu preporuku za dobijanje vizne liberalizacije za Kosovo, a tu vest trebalo bi da im saopšti Dimitris Avramopoulos, evropski komesar za migracije, koji bi taj dan trebalo da poseti Kosovo.

Vizna liberalizacija Kosovu je obećana kao poklon posle ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, navodi Sputnjik i dodaje da su kosovski zvaničnici najavili da, ukoliko EK ne ispoštuje dogovor, neće ni ići u Brisel na pregovore sa Beogradom koji se održavaju danas.

Iako prištinski mediji ovaj potez EU tumače kao još jednu pobedu i korak ka priznanju Kosova, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je u pitanju samo preporuka i jedna vrsta ohrabrenja za Prištinu, a nikako nagrada za zasluge.

"U četvrtak se neće doneti odluka o uvođenju vizne liberalizacije nego o napretku na putu ka tome. Konstatovaće se da je ispunjen prvi uslov, ali će se postaviti i neki praktični uslovi za dalje. Viznu liberalizaciju Kosovo bi moglo da očekuje tek iduće godine. To jeste jedna vrsta ohrabrenja Prištini ili bolje da kažemo — šargarepe, da pristupi daljim razgovorima sa Srbijom o normalizaciji odnosa, formiranju ZSO i daljim pregovorima sa EU o članstvu", objašnjava on.

Haradinaj je, inače, pozvao Ameriku da urgira oko vizne liberalizacije u Briselu, jer, kako je rekao, Priština je svoj deo sporazuma sa Briselom ispunila, dok EU nije, podseća Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: