Putin poslao "suhoje", šta će sada biti u Guti?

Putin naredio da se u Siriju pošalju dva aviona pete generacije, suhoji "Su 57", prenosi Dejli mejl onlajn.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 22.02.2018.

12:22

Putin poslao
Ilustracija: Getty Images

Kako se navodi, dva aviona "koji teraju strah u kosti" primećeni su u ruskoj vojnoj bazi Hmejmim, koja se nalazi jugoistočno od Latakije. Ističe se i da je ovaj borbeni avion najnovije generacije tek nedavno i zvanično testiran. Veruje se da će avioni otići u Gutu, predgrađe Damaska, u kome već tri dana traju borbe sirijskih provladinih snaga, koje podržava Rusija, i pobunjenika.

Zbog situacije u Guti, generalni sekretar UN je izjavio da je to mesto sada "pakao na zemlji", a brojni svetski mediji preneli su da su leševi i ranjeni svuda jer su razrušene i bolnice, nema lekova pa lekari daju lekove kojima je istekao rok. Prema navodima humanitarnih organizacija, u svega tri dana u Guti je ubijeno 300 civila.

Budući da napade vrše sirijske provladine snage koje podržava Putin, mnoge oči uprte su ovih dana u Moskvu, koju je Vašington optužio da je odgovorna za stradanje civila.

Dok generalni sekretar Ujedinjenih nacija, ali i Međunarodni komitet Crvenog krsta pozivaju na prekid vatre, iz Kremlja stiže saopštenje da su oni koji podržavaju teroriste u sirijskom području istočna Guta odgovorni za tamošnju situaciju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, odgovarajući na optužbe Vašingtona da su mete napada civili, a da iza napada stoje Damask i Moskva, odgovorio: "Rusija ni Sirija ni Iran nisu među tim zemljama, ali jesu oni koji se odlučno bore protiv terorista u Siriji."

Podsetimo, Rusija je u sredu predložila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održi hitan sastanak o pogoršanju humanitarne situacije u istočnoj Guti, na kome će sve članice Saveta bezbednosti moći da predstave svoja viđenja situacije i načine prevazilaženja problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: