"Podrška EU nedemokratskoj vlasti u Srbiji govori o EU"

Lider SDS Boris Tadić kaže da podrška EU "nedemokratskoj vlasti u Srbiji" govori o stanju demokratije u EU i zabrinjavajućem smanjivanju evropskih kriterijuma.

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

18:47

Foto: Tanjug, arhiva

"Ukoliko EU nastavi da podržava nedemokratske režime samo zbog toga što ispunjavaju neke tehničke zahteve, na kraju će se desiti ili da neke članice blokiraju članstvo Srbije u EU pod izgovorom da ne ispunjava kriterijume demokratije ili će se EU odreći sopstvenih kriterijuma", rekao je Tadić.

U saopštenju SDS navodi se da su Tadić i predsednikom švedskog parlamenta Urban Alinom razgovarali o stanju demokratije u Srbiji, ali i o krizi demokratije na evropskom tlu.

Tadić je u razgovoru sa Alinom, sa kojim je ranije imao uspešnu saradnju u okviru Partije evropskih socijalista, posebno istakao problem medijskih sloboda u Srbiji, ukazujući da su kontrolisani i cenzurisani mediji jedan od najjasnijih pokazatelja nedemokratskog upravljanja Srbijom.

Razgovarajući o globalnim i evropskim izazovima, Tadić je izrazio zabrinutost zbog porasta nacionalizma i populizma u Evropi.

"U vreme kada sam bio predsednik Srbije moja agenda bila je skandinavizacije Balkana u kontekstu politike pomirenja i uspostavljanja trajne stabilnosti. Nažalost, danas mi se čini da je realniji scenario proces balkanizacije Evrope", rekao je Tadić.

U kontekstu aktuelnih izazova Evrope, Tadić i Alin su se posebno osvrnuli na izazov migracija i način rešavanja tog problema.

Tadić je istakao da migracije za države Zapadnog Balkana i EU ne smeju biti samo zajednički problem, već i put ka zajedničkom rešenju i prilika za uspešnu saradnju, piše u saopštenju.

Alin je u Beogadu razgovarao sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: