Tači: Došlo vreme za drugačiju retorku među susedima

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je ponosan na ogroman napredak koji je Kosovo postiglo za prvih devet godina nezavisnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

22:56

Tači: Došlo vreme za drugačiju retorku među susedima
Foto: GettyImages

Osim toga, on je dodao da je došlo vreme za drugačiju retoriku među susedima, kako bi se izgradila bolja budućnost regiona.

Tači je to izjavio u Prištini na Samitu parlamentarnih spoljnopolitičkih odbora zemalja Evrope.

Govoreći na Samitu o političkoj i privrednoj saradnji među državama regiona i onih iz Evropske unije, Tači je ocenio da političke barijere ne mogu biti prevaziđene, a ne može biti ni integracije i dobre saradnje ukoliko jedni gledaju na druge kao na pretnju i neprijatelje.

"Ne možemo da izgradimo bolju budućnost, u miru i stabilnosti, ukoliko nastavimo da vidimo jedni druge kao protivnike. Vreme je da izgradimo drugu priču, da koristimo drugi rečnik kako bismo opisali jedni druge, videći jedni druge kao susede, saradnike i sugrađane", rekao je on.

Tači je rekao su na Kosovu za proteklih devet godina u saradnji sa međunarodnom zajednicom usvojeni najnapredniji zakoni u regionu, razvila se policija, očuvan je trend privrednog razvoja i integrisane su zajednice u državne institucije.

"Izgradili smo profesionalne, multietničke, Bezbednosne snage, osposobljene prema NATO standardima. Bili smo beskompromisni u borbi protiv radikalizma, ekstremizma i pretnji od terorizma. Jasno smo se opredelili da je naša budućnost u NATO i u EU", rekao je on.

Predsednik Kosova je učesnike samita obavestio o konsultacijama za osnivanje Komisije za istinu i pomirenje unutar zajednica na Kosovu, o dijalogu u Briselu i sastancima održanim u Minhenu.

Tači je dodao i da je ponosan na to što predstavlja najevropskije orjentisano i najviše proamerički nastrojeno stanovništvo u Evropi.

Prema njegovim rečima, danas postoji puno skepticizma u projekat Evropske unije, što je ponekad opravdano, pošto EU rizikuje da postane birokratska institucija koja se udaljila od građana.

"Nekada se stvara utisak da EU nema viziju proširenja na Zapadni Balkan. Ali, niko ne može da ospori da je projekat EU uspešno postigao osnovnu misiju, da očuva mir u zemljama članicama. Dakle, i Kosovo, kao i region Zapadnog Balkana, teže učlanjenju u EU i NATO. To će biti temelji mira i sigurnosti u našem regionu", dodao je on.

Samit spoljnopolitičkih odbora evropskih zemalja održava se danas i sutra u Prištini. Uvodna izlagana podneli su predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, šefica misije EU na Kosovu Natalija Apostolova, članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, ministarka pravde Kosova Durata Hodža i Karel Švarcenberg iz Čehoslovačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: