Sreda, 21.12.2016.

14:15

Napadač iz Berlina živeo kod "Srbina Bobana S."

Tunišanin koji je osumnjičen da je upravljao kamionom smrti u Berlinu bio je član džihadističke grupe u kojoj važnu funkciju ima i jedan srpski državljanin.

Izvor: B92

Napadač iz Berlina živeo kod
Getty Images

Kako su preneli svetski mediji, Anis A. je navodno u Nemačkoj živeo kod salafiste Abu Vale, koji je uhapšen prošlog meseca pod optužbom za terorizam.

Istovremeno, uhapšen je i Srbin Boban S., koji je takođe optužen da je regrutovao i naoružavao borce Islamske države. Zidojče cajtung navodi da je Anis živeo kod Bobana u Dortmundu.

Takođe, objavljeno je da je osumnjičeni Anis A. 2012. godine registrovan u Italiji, a da je od 2015. njegovo prisustvo registrovano u Nemačkoj. Ipak, nije poznato kada i kako je tačno stigao u tu zemlju.

Nemački mediji navode da je Anis A. rođen 1992. godine u gradu Tatauinu u Tunisu, koji je leglo islamskog radikalizma, kao i da je hapšen zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Podneo je zahtev za azil u aprilu, ali postoje i dokazi da je trebalo da bude deportovan.

Podjednaka misterija je i identitet Bobana S. za koga je početkom novembra Dojče vele pisao da je dugo u fokusu nemačkih obaveštajnih službi i policije. Kako je navedeno, on ima srpski, ali i nemački pasoš i živi u Dortmundu.

Ponegde piše da je “konvertit“, ali se ne navodi da li je rođen u Nemačkoj ili u Srbiji. Dva tima policije konačno su ga uhapsila 8. novembra u velikoj akciji protiv glavnih pomagača Islamske države u Nemačkoj.

Prvi čovek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A. (32) poznat pod imenom Abu Vala. On je delovao u mestašcu Bad Zalcdetfurt kod grada Hideshajma u Donjoj Saksoniji.

Uhapšeni kvintet je prilično šaren. Tako, pored Abu Vale i Bobana S., u njega spadaju i Turčin Hasan C. iz Duizburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O. koji ima nemački pasoš.

Ranije je objavljeno da je Anis A. imao čak osam identiteta, kao i da je jednom prilikom uhapšen sa lažnim italijanskim papirima, ali je neposredno zatim pušten na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: