Počela rasprava o kandidatima za sudije Ustavnog suda

Skupština Srbije počela je raspravu o predlozima kandidata za sudije Ustavnog suda, posle utvrđivanja dnevnog reda nove sednice koje je trajalo gotovo tri sata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2016.

14:16

Počela rasprava o kandidatima za sudije Ustavnog suda
Foto: Tanjug

Poslanici treba da razmotre Predlog kandidata za sudije Ustavnog suda Srbije, koji je podneo predsednik Republike, kao i Predlog za utvrđivanje Liste kandidata za sudije Ustavnog suda koje imenuje predsednik Republike, a koji je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković.

Poslanici SRS negodovali su na početku rasprave što predalagač kandidat nije prisutan na sednici, te kritikovali to što se čekao poslednji trenutak za izbor sudija Ustavnog suda kojima ističe mandat.

Predsedavajući sednici Veroljub Arsić (SNS) rekao je da je volja i pravo predsednika Srbije, koji je izabran na neposrednim izborima, da odluči da li će biti prisutan na sednici parlamenta.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a ističe mandat osam sudija, koje su izabrali Skupština Srbije i predsednik Republike, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Mandat ističe Dragiši Slijepčeviću, Mariji Draškić, Bosi Nenadić i Predragu Ćetkoviću, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Skupština Srbije i Vesni Ilić Prelić, Oliveri Vučić, Dragani M. Stojanović i Katarini Manojlović Andrić koje je na devetogodišnji mandat imenovao predsednik Srbije.

Sudiji Agneš Kartag Odri, koja je za sudiju Ustavnog suda imenovana odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestala je 7. jula 2016. zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Predsednik Srbije ranije je uputio predlog sa osam kandidata za sudije Ustavnog suda, sa koje će parlament izabrati četvoro, a parlament treba da utvrdi listu od 10 kandidata sa koje će predsednik Srbije imenovati pet sudija tog suda.

Predsednik Srbije je predložio za sudije Ustavnog suda Snežanu Marković iz Beograda, Milana Škulića iz Beograda, Miroslava Nikolića iz Pančeva, Jovana Ćirića iz Beograda, Dušanku Đorđević iz Beograda, Mijodraga D. Radojevića iz Beograda, Vladimira Đurića iz Beograda i Milana Burića iz Beograda.

Predloženi kandidati na listi koju treba da utvrdi parlament su sudija Ustavnog suda Katarina Manojlović Andrić, profesori na Kriminalističko-policijskoj akademiji Dragana Kolarić i Tijana Šurlan i predsednik Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Kandidati su i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Jasminka Obućina, advokat iz Beograda Dušan Ignjatović, profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić" Tamaš Korhec.

Takođe, na listi koju treba parlament da utvrdi su i zamenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru Radisav Filimonović i javni izvršitelj iz Beograda Branislav Petrović.

Sednici prisustvuje predstavnik Viskog saveta sudstva, s obzirom da su na dnevnom redu i izbor člana VSS iz reda sudija apelacionih sudova, izbor sudija koji se prvi put biraju na sudisjku funkiciju, kao i prestanak funkcije pojedinih predsednika sudova.

Posle utvrđivanja dnevnog reda nove sednice sa 22 tačke dnevnog reda, deo opozicije iz SDS i DJB negovodovao je što je objedinjen načelni pretres o više tačaka dnevnog reda za koje kažu da nemaju veze jedna s drugom, a Arsić je rekao da je odluku o spajanju rasprave doneo parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: