"EU mora da nametne sankcije Rusiji jer podržava zlodela"

Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga i poslanik CDU kancelarke Angele Merkel, Norbert Retgen, pozvao je Berlin da uvede sankcije Moskvi.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

07:52

Default images
Thinkstock

On je takav poziv uputio zbog podrške koju Moskva pruža predsedniku Sirije u sirijskom ratu.

Retgen je, zajedno sa poslanicom Zelenih Franciskom Brantner,istakao da Zapad mora odmah da deluje u pogledu sirijsko - ruskih napada u sirijskom gradu Alepu, javlja Rojters.

"EU mora da barem nametne sankcije Rusiji koja podržava ta zlodela", naveli su Retgen i Brantner u zajedničkom saopštenju, dodavši da "nije prihvatljivo da oni koji su odgovorni za ratne zločine lete za Minhen ili Pariz radi božićne kupovine dok žene i deca umiru u Siriji".

Prema njihovim rečima, iako bi sankcije imale spori efekat, ruski predsednik Vladimir Putin "bi morao da njihove učinke uzme u obzir u proračunima u vezi sa posledicama njegovih akcija u Siriji".

Portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je danas da je u Alepu neophodno hitno humanitarno primirje.

"Ta tragedija mora da se okonča. Režim i njegovi podržavaoci, pre svega Rusija i Iran, za to snose najveću odgovornost", zaključila je ona.

Sirijska vojska i njeni saveznici objavili su danas da su preuzeli veliki deo istočnog Alepa iz ruku pobunjenika, u ubrzanom napadu koji preti da sruši opoziciju u njenom najvećem urbanom uporištu, navodi britanska agencija.

Lideri SAD i pet evropskih zemalja razgovarali su o svojoj zabrinutosti zbog situacije u Siriji na sastanku u Berlinu 18. novembra, ali ne i o uvođenju sankcija Rusiji u vezi sa Sirijom, što sirijska opozicija priželjkuje, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: