Ukrajina sprema tužbu protiv Rusa pred Hagom

Ministar pravde Ukrajine Pavel Petrenko kaže da njegova zemlja priprema parnicu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom UN u Hagu.

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2016.

09:45

Ukrajina sprema tužbu protiv Rusa pred Hagom
Foto: Thinkstock

Pavel Petrenko je informaciju o namerama Ukrajine da tuži Rusiju saopštio u izjavi za televizijski kanal “112”.

Ranije je Kijev već pokrenuo četiri parnice pred Evropskim sudom za ljudska prava protiv Rusije, u kojima tražži da se od ruske strane zahteva nadoknada za događaje na Krimu i u Donbasu.

U septembru Kijev planira da pred Evropskim sudom podnese jošš jednu tužžbu protiv Rusije, koja će se ticati zabrane parlamenta krimsko-tatarskog naroda, prenosi Sputnjik.

"Postoji jošš jedan odvojen slučaj koji mi zajedno s Ministarstvom inostranih poslova pripremamo za Međunarodni sud Ujedinjenih nacija. Neću da govorim detalje, uskoro ćete saznati za njega", rekao je ukrajinski ministar.

Petrenko je podsetio da je Ukrajina ranije podnela dve tužžbe pred Međunarodnim krivičnim sudom koje su u vezi s događajima na „Evromajdanu“ i događajima u Donbasu i na Krimu.

Krim je ponovo postao ruski region nakon referenduma koji je održžan posle držžavnog prevrata u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: