"Kolindine neistine, Hrvati do 1943. bili na strani NDH"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović iznela je više neistina i uvreda prema Srbima u čestitki za Dan Antifašističke borbe, saopštio je Miodrag Linta.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

14:16

Foto: Medija centar

Predsednik Saveza Srba iz regiona kaže da je hrvatski narod do kraja 1943. godine "većinski učestvovao na strani zločinačke i fašističke NDH koja je počinila genocid srpskim narodom u skladu sa ustaškom doktrinom da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu iseliti".

"Tek nakon kapitulacije Italije počeo je masovniji priliv Hrvata u partizanske jedinice jer se već tada znao ishod Drugog svetskog rata", dodaje se u saopštenju.

Pored toga, konstatuje Linta, Kolinda Grabar Kitarović je u čestitki iznela uvredljivu izjavu za Srbe da se s punim poštovanjem treba odnositi prema svim poginulim tokom Drugog svetskog rata, što znači i prema ustaškim zločincima.

Kolinda Grabar Kitarović je u čestitki navela da je "svojim sudelovanjem na strani antihitlerovske koalicije, hrvatski narod, zajedno sa pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobedi nad fašizmom i nacizmom, a odlukama ZAVNOH-a postavljen je temelj za proglašenje Republike Hrvatske nezavisnom državom, koju smo odbranili od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: