Ljajić potpisao rešenje o izručenju Frenkija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.05.2003.

13:50

Default images

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić potvrdio je za Radio B92 da je u ponedelak potpisao rešenje o izručenju bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića Haškom tribunalu. Rešenje će biti prosleđeno nadležnom sudu, MUP-u i Nacionalnom komitetu za saradnju sa Hagom. MUP je nadležan za određivanje datuma i drugih detalja u vezi sa izručenjem. Rasim Ljajić je rekao da je bivši šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić smešten u Klinički centar, gde će nakon lekarskih pretraga biti procenjeno da li mu je neophodna hirurška intervencija. Od lekarske odluke će zavisiti i kada će Stanišić biti izručen Haškom tribunalu, rekao je Ljajić za B92. Kako B92 saznaje, Stanišić je u ponedeljak operisan.

Kako saznaje B92, država će dati garancije za Franka Simatovića da bude privremeno oslobođen do početka suđenja. Simatovićevi branioci insistrirali su na činjenici da je on bio onemogućen da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu, jer se u vreme podizanja optužnice nalazio u pritvoru. Regaujući na zahtev advokata, Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom odlučio je na sednici 13. maja da se Franku Simatoviću priznaju sva prava koja imaju lica koja su se dobrovoljno predala Tribunalu, što uključuje i davanje državnih garancija za njegovo privremeno oslobađanje do početka suđenja. Prema izvorima Radija B92, Simatović sam insistira na tome da što pre bude prebačen u Hag, pa njegovo izručenje može da se očekuje u narednih nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: