Utorak, 10.11.2015.

13:19

Vlast:Pomoć prosveti je mala...; Opozicija: Uvreda

Jednokratna pomoć prosvetnim radnicima od 6.000 dinara jeste mala, ali je u skladu sa trenutnim mogućnostima republičkog budžeta.

Izvor: Tanjug

Default images
Tanjug

To su poručili poslanici vladajuće većine, dok je opozicija stava da je taj iznos uvredljiv za prosvetne radnike.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović je uoči početka skupštinske rasprave o dopunama Zakona o budžetu za 2015. godinu, kojima je predviđena isplata 6.000 dinara jednokratne pomoći za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju i u učeničkom standardu, poručio da je to početak.

"Ovo je početak, i sam premijer Aleksandar Vučić je rekao da ćemo najviše ulagati u obrazovanje. Ta suma jeste mala, ako mene pitate za prosvetne radnike je malo i 60.000 dinara, ali je ovo u skladu sa mogucnostima", rekao je Đukanović novinarima u parlamentu.

Dodao je da je to početak obnove obrazovnog sistema i istakao da se nada da će se u buduncnosti mnogo više sredstava ulagati u obrazovanje.

I socijalista Đorđe Milićević navodi da je 6.000 dinara jednokratne pomoći jedan vid trentune podrške prosvetnim radnicima.

"Verujemo i ubeđeni smo da ćemo na osnovu pozitivnih pokazatelja u budžetu ovo pitanje u budućem periodu moći da rešimo na kvalitetniji način",rekao je Milićević, dodajući da Vlada Srbije pokazuje spremnost da pomogne i podrži prosvetne radnike.

Neodgovorno je, kako kaže, reći da vlada ništa ne čini po tom pitanju i da je ovo marketinški potez.

To je, prema njegovim rečima, odgovoran predlog koji je u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje.

Demokrate, pak, smatraju da je ta suma uvredljiva za prosvetne radnike, sa čime se složio i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov kaže da je čak nepoznanica i koliko će prosvetnih radnika dobiti tu "bednu" pomoć.

"Na pitanje zbog čega je pomoć samo 6.000 dinara i gde se dala ona prosečna plata kao pomoć koju je vlada obećavala u vreme štrjka, dat nam je odgovor da je pomoć od 6.000 dinara u skladu sa mogućnostima budžeta i stanjem u javnim finansijama", rekla je Jerkov, koja je upitala kako to da su nam javne finansije kao apoteka a ne možemo da izdvojimo više od 6.000 dinara za prosvetare.

Veselinović smatra da je pomoć od 6.000 dinara nedopustivo mala.

"Ovaj predlog izmene zakona o budžetu pokazuje dve stvari, jedna je da ova vlada nema nikakvu strategiju po najvažnijim ekonomskim pitanjima i da vodi ad hok politiku. Druga činjenica jeste da je ovaj akt uvredljiv i za prosvetne radnike, ali i za roditelje čija se deca obrazuju u ovavkom sistemu školstva", rekao je Veselinović.

On je najavio da će amandmanom tražiti da se prosvetnim radnicima i svima ostalima kojima su plate oduzete retroaktivno vrate osim članovima vlade, zaspolenim u agencijama i javnim preduzećima koji posluju sa gubitkom.

SDS će raspravu o tom zakonskom predlogu, prema najavi šefa poslanika te stranke Marka Đurišića, iskoristiti da ukaže šta je loše u ekonomskoj politici Vlade Srbije i kakvi su efekti mera fiskalne konsolidacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: