DSS: Referendum o evrointegracijama

Predsednik DSS Vojislav Koštunica rekao je večeras u Nišu da je 2015. neophodno izjašnjavanje građana Srbije na referendumu o prekidu evropskih integracija.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

21:26

Default images

Na tribini na kojoj je predstavljena njegova knjiga "Politička neutralnost ili Evropska unija", Koštunica je rekao da je upravo "izolacionizam vezivanje za jedan savez država i da je izolacija Srbije u evropskim integracijama".

Suprotno zvaničnom stavu "da EU nema alternativu", Koštunica je na tribini rekao da je upravo članstvom u EU ugrožena budućnost Srbije.

Koštunica je, podsetio na iskustva prošlosti kada se govorilo o jedinom putu (period komunizma) i podsetio i na negativna iskustva sa integracijama (jugoslovenskim).

On je objasnio da se ne zalaže za prekid saradnje sa državama članicama EU i drugim državama, ali da ta saradnja mora biti saglasna interesima sopstvene zemlje i da Srbija ne treba da se obavezuje članstvom ni prema EU, ni prema drugim savezima država.

Koštunica je napomenuo da su pregovori sa EU počeli 2005. godine u korektnoj atmosferi, ali da je 2008. priznavanjem jednostranog i protivrpravnog proglašenja kosovske nezavisnosti EU "zloupotrebila poverenje" u odnosima sa Srbijom.

Koštunica je rekao da je u knjizi objasnio zašto smatra da članstvo u EU ugrožava budućnost Srbije.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardzić govorio je zašto je odnos EU prema Srbiji uzročnik krize u zemlji i zašto je "Srbija danas polukolonijalna i vazalna država".

Novinar i publicista Milivoje Glišić, govoreći o knjizi, založio se da Srbija razmisli kojim putem treba ići.

Tribina je održana u Svetosavskom domu, a knjigu je izdao Fond "Slobodana Jovanović".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: